Доколку се придржувате на сите оние општи правила на комбинација на храна и не си правите чести излети со слатки задоволства килограмите ќе си бидат плус онолку колку што треба. А хроното е идеален начин на исхрана доколку трудницата имала претходно проблеми со тежината, вели нутриционистката Александра Пренџова.
Александра Пренџова е дипломиран нутриционист и работи во Центарот за внатрешни болести „СРЦЕ“, кои се единствени во Македонија со франшиза за примена на хроно исхраната. Во СРЦЕ е од самиот почеток на ХРОНО исхраната во Македонија, пред 4 години.
Оттогаш и самата го практикува овој начин на исхрана, а им го препорачува и на другите. Сега, во текот на бременоста, продолжува со истиот, но со една мала измена: уште една ужинка плус!
-Доколку сте на хроно, и го практикувате, мислам на комбинациите на храна, како на пример, месо со скроб не, итн, ќе знаете дека киселини нема, а доколку ги имало – се исчезнати. Секој оброк треба да е избалансиран, да ги содржи сите неопходни материи кои ќе го задоволат оптимумот на нутриенси во нашето тело. Хроно е идеална исхрана за трудници и општо, за луѓе со покачен шеќер, бидејќи исхраната го штеди нашиот панкреас преку внес на храни што имаат бавни јаглехидрати. Покачен крвен притисок ретко има кај трудници со нормална телесна маса, а за оние кои имаат заедно со вишок килограми од претходно, хроното е супер начин да се справат со тоа.. Опстипацијата при бременост е проблем со кој трудниците често се сретнуваат, па тука препорака би било да се внесува што повеќе влакна, преку интегрални житарки, мешунки, овошје, зеленчук, движење и мноогу вода.
Интервјуто со Пренџова прочитајте го на порталот „Мајка и дете“.