Vrabotuvanje.com - Неколку намирници кои ќе ви го ублажат отокот од комарците: Повеќето ги имате во кујната!
Сподели
Tweet
Сподели
Испрати на пријател

Неколку намирници кои ќе ви го ублажат отокот од комарците: Повеќето ги имате во кујната!

Не постои апсолутна заштита од комарци, но некои работи можат многу да ви помогнат кога ќе ве каснат, бидејќи го ублажуваат чешањето и отокот!

Неколку намирници кои ќе ви го ублажат отокот од комарците: Повеќето ги имате во кујната!

Комарците се сметаат за носители на опасни болести, но луѓето исто така реагираат многу бурно на каснувања. На местото каде што се избодени има црвенило, оток и неподносливо чешање!

Ова може да ви помогне да се борите со мали крвопијци!

Паста за заби

Поради антибактериските и антиинфламаторните својства на киселината која е во составот на секоја паста за заби, таа ќе ја ублажи реакцијата на каснувањето. Доволно е да нанесете мала количина и наскоро ќе забележите подобрување.

Кромид

Благодарение на неговите антибактериски и антигабични својства, ги спречува инфекциите на кожата. Исечете ја едната глава и држете ја на место неколку минути.

Сода

Спречува чешање поради каснување од комарец. Треба да растворите една лажичка сода бикарбона во чаша вода. Потоа потопете крпа во растворот и држете го на местото на убодот 10-20 минути.

Алое вера

Тој е еден од најдобрите природни антисептици! Отстранете го гелот од растението, чувајте го во фрижидер 10-15 минути и потоа нанесете го на местото на убодот.

Мед

Потребно е само да ставите трошка од оваа корисна храна и таа веднаш ќе го ублажи чешањето и отокот.

Сол

Бидејќи има антисептички и антиинфламаторни својства, одлично е против отоци и чешање. Направете паста од сол со неколку капки вода и нанесете на местото на пункција. По неколку минути исплакнете.

Оцет

Обично се препорачува јаболков оцет. Се нанесува со истурање само неколку капки во топла купка.

Извор: mk.tv21.tv

 

Vrabotuvanje.com.mk користи колачиња (анг. cookies) за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Повеќе информации можете да прочитате овде