Vrabotuvanje.com - Со пена или без - како правилно се точи пиво?
Сподели
Tweet
Сподели
Испрати на пријател

Со пена или без - како правилно се точи пиво?

Доколку имате проблеми со надуеност и пивски стомак, големи се шансите ладното пиво да е еден од главните виновници.

Со пена или без - како правилно се точи пиво?

Начинот на кој го турате пивото во чаша може да биде причина да изгледате надуено.

Универзално прифатениот метод на турање пиво е малку да се навалува чашата и полека да се сипа пивото - и одозгора да се создаде што помалку пена.

Но, според експертот за пиво Макс Бејкер, цело време точеме пиво погрешно.

Тој тврди дека избегнувајќи ја пената, јаглерод диоксидот во пивото нема каде да оди и останува заробен во пијалакот, а потоа завршува во вашиот стомак. И тука настанува проблемот. Доколку со пивото мезите нешто, кога храната во стомакот ќе дојде во контакт со пивото се ослободува целиот тој јаглерод диоксид што останал заробен во чашата при точењето. Само што сега се ослободува во вашиот стомак и ве дуе.

извор: kajgana.com

Vrabotuvanje.com.mk користи колачиња (анг. cookies) за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Повеќе информации можете да прочитате овде