Vrabotuvanje.com - Најскапото месо на светот чини околу 6.500 долари за килограм
Сподели
Tweet
Сподели
Испрати на пријател

Најскапото месо на светот чини околу 6.500 долари за килограм

Масажи, пиво, свирење класична музика. Постојат многу митови за тоа како се одгледува јапонски добиток со врвен квалитет, од кој се прави најскапото месо на светот, но едно е сигурно – вистинските познавачи не можат да одолеат.

Најскапото месо на светот чини околу 6.500 долари за килограм

Wagyu (ваги) буквално значи јапонска крава или јапонскo говедo, и се однесува на четири раси јапонски говеда, од кои јапонскатo црнo говедo со нивните сорти, зазема 90% од производството, генетски предиспонирани да даваат месо кое содржи многу поголем процент на омега- 3 и омега -6 масни киселини, отколку што е случајот со обичните говеда, пишува порталот Volim meso, а пренесува City Magazine.

Затоа, целото говедско месо Коби е Ваги, но името Коби е само она што потекнува од јапонските црни говеда, сортата Таџима, а целото производство, од зачнувањето, породувањето до колењето, се одвивало во префектурата Хјого, чиј главен град е Коби.

Производството вклучува цела низа ригорозни правила за одгледување, како и со сите Wagyu, кои обезбедуваат месо буквално да се топи во устата, ишарано со мермерна маст и вредно стотици долари по порција.

Неодамна на TikTok се појави видео од најскапото говедско месо wagyu, а неговата цена е 6.500 долари за килограм и се служи само во неколку ресторани во светот.

Извор: info.mk

Vrabotuvanje.com.mk користи колачиња (анг. cookies) за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Повеќе информации можете да прочитате овде