Vrabotuvanje.com - Климатските промени ќе ја остават Европа без сирење, лосос, школки и хумус
Сподели
Tweet
Сподели
Испрати на пријател

Климатските промени ќе ја остават Европа без сирење, лосос, школки и хумус

Климатските промени ќе ја остават Европа без сирење, лосос, школки и хумус
Со секоја измината година, последиците од климатските промени стануваат сè посериозни, а екстремните временски услови го менуваат синџирот на исхрана во Европа. Најновите истражувања покажуваат дека глобалното затоплување не само што ќе влијае на залихите на основни култури како кафе и какао, туку и на традиционалните јадења кои се дел од европската култура.

Еден од најпогодените производи е холандското сирење гауда. Климатските промени го загрозуваат регионот во кој се произведува, а експертите предвидуваат дека ако не се преземат мерки, за 100 години гаудата може да исчезне. Професор Јан Ротманс од Универзитетот Еразмус во Ротердам предупредува дека со порастот на нивото на морето и исчезнувањето на пасиштата, производството на гауда ќе стане невозможено.

Слично, белите тартуфи, кои се традиционално популарни заради нивната потреба за студена и влажна клима, се наоѓаат на иста патека. Поради топлите температури, нивните живеалишта се намалуваат, а периодот за собирање кратува.

Медитеранот, кој е познат по својата разнолика гастрономија, исто така ќе претрпи последици од климатските промени. Грција, например, пријави пад од 90% во уловот на школки поради топлотните бранови во Солунскиот залив. Истовремено, Шпанија, светски лидер во производството на маслиново масло, може да изгуби дури 50% од производството, што ќе има сериозни последици за традиционалните јадења како ајоли и соусот со ракчиња.

Во Турција, хумусот, кој се прави од наут, исто така ќе биде загрозен, бидејќи земјата се наоѓа во ризичната зона за производството на наут. Очекувањата се дека глобалните култури на наут ќе претрпат загуби од 50%, што ќе ја направи оваа традиционална закуска недостапна за многу луѓе.

Сушата и високите температури можат да ја погодат и Франција, која е позната по својот сенф Дижон. Земјоделците се соочуваат со сериозни проблеми, бидејќи генетската разновидност на семето се намалува, што го прави производството уште посложено.

Како што климатските промени напредуваат, Европа ќе мора да се прилагоди на новите реалности во производството на храна и пијалаци, а традиционалните рецепти и производи може да станат дел од историјата.

Извор: pari.mk

Vrabotuvanje.com.mk користи колачиња (анг. cookies) за да ви овозможи подобро корисничко искуство. Повеќе информации можете да прочитате овде