Vrabotuvanje.com - Техниката која довела до клонирањето на овцата Доли можеби е клуч за успорување на стареењето?
Podijeli
Tweet
Podijeli
Pošalji prijatelju

Техниката која довела до клонирањето на овцата Доли можеби е клуч за успорување на стареењето?

Истражувачите ги подмладиле клетките на кожата на 53-годишна жена, така што тие се еквивалентни на клетките на 23-годишна жена.

Техниката која довела до клонирањето на овцата Доли можеби е клуч за успорување на стареењето?

Научниците од Кембриџ веруваат дека истото можат да го направат и со другите ткива во телото, донесува сторијата на Би-Би-Си. Евентуалната цел е да се развијат третмани за болести поврзани со возраста, како што се дијабетес, срцеви заболувања и невролошки нарушувања.

Технологијата е изградена на техниките користени за создавање на клонираната овца Доли пред повеќе од 25 години. Шефот на тимот, проф. Волф Реик, од Институтот Бабрахам во Кембриџ, изјави за Би-Би-Си дека се надева дека оваа техника на крајот може да се користи за да се одржат луѓето поздрави подолго време додека стареат. „Сонувавме за вакво нешто. Многу вообичаени болести се влошуваат со возраста и да се размислува за помош на луѓето на овој начин е супер возбудливо“, рече тој.

Професорот Рајх сепак нагласи дека работата, која е објавена во списанието eLife, е во многу рана фаза. Тој рече дека имало неколку научни проблеми што треба да се надминат пред да може да се пресели од неговата лабораторија и во клиниката. Но, тој рече дека демонстрирањето за прв пат дека е можно подмладување на клетките е критичен чекор напред.

Потеклото на техниката потекнува од 1990-тите, кога истражувачите од Институтот Рослин веднаш надвор од Единбург развија метод за претворање на возрасна клетка на млечна жлезда земена од овца во ембрион. Тоа доведе до создавање на клонираната овца Доли.

Извор: pari.com.mk

Vrabotuvanje.com.mk koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje