Vrabotuvanje.com - Произведено првото вино од соја во светот
Podijeli
Tweet
Podijeli
Pošalji prijatelju

Произведено првото вино од соја во светот

Стартап од Сингапур ја претвора отпадната вода од производството на вегетаријанската алтернатива за сирењето направено од млеко – тофу – во вино. SinFooTech ја собира сурутката од соја од локалната фабрика за тофу, која вообичаено се фрла.

Произведено првото вино од соја во светот

Таа сурутка е богата со калциум и со хранливи материи, но има краток век на траење, па затоа тие шро ја преработуваат мора да почнат со преработката само неколку часа откако ќе се направи тофу.

SinFooTech ја собира таквата сурутка и додава шеќер и квасец и ја оставаат да ферментира до 6 недели. Со тоа сурутката се трансформира во пијалак што се вика „сачи“ (Sachi), кој содржи 5,8% алкохо и има сладок вкус, како пустинско вино.

Најбитно е тоа што се прави на одржлив начин и се реупотребува нешто што инаку се смета за отпад, што е многу битно во доба кога и отпадот од храна многу ја загадува нашата планета.

Замислете само – дури 30% од храната која се произведува во светот се фрла, а истовремено во многу земји илјадници луѓе секојдневно умираат од глад. Освен тоа, отпадот од храна е одговорен за дури 10% од глобалната емисија на СО2.

Извор: inovativnost.mk

Vrabotuvanje.com.mk koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje