Vrabotuvanje.com - Македонски шеф со светско искуство ги советува газдите: "Намалете ги менијата"
Podijeli
Tweet
Podijeli
Pošalji prijatelju

Македонски шеф со светско искуство ги советува газдите: "Намалете ги менијата"

Македонскиот шеф Виктор Настески кој веќе со години работи на брод се обидува да го сподели своето искуство од долгогодишната работа и да им помогне на домашните угостители да опстанат во ова време на економска криза и недостаток на квалификуван кадар, особено готвачи кои во летниот период масовно заминуваат на работа во Хрватска.

Македонски шеф со светско искуство ги советува газдите: "Намалете ги менијата"

Неговите совети се однесуваат на тоа што смета тој дека може да им помогне на газдите, менаџерите и шефовите на кујна во угостителските објекти за да опстанат во оваа криза и при недостаток на квалитетни угостители, претежно готвачи.

„Под итно скратете ги вашите менија, и наместо досегашните 50+ ставки на менито, сведете го менито на миниум ставки. Фокусирајте се на квалитет, а не на квантитет!

Задржете ги јадењата кои најмногу ви се трошат и исфрлете ги оние кој најмалку се трошат. Со тоа кратење ѝ овозможувате на кујната да биде поефективна во својата работа и да се фокусира на тие неколку фантастични јадења. Верувајте дека со тоа ќе добиете на многу подобар квалитет и брзина на услугата, со самото тоа им помагате и на келнерите. А што е најбитно, со кратење на менијата ќе ги скратите и вашите трошоци, што моментално е најголемиот проблем во угостителството, а и воопшто.

Уште во старт имате за купување помалку намирници, а воедно ќе имате и помалку фрлање на храна при приготвувањето“, советува Виктор како да се подобри квалитетот на храната во угостителските објекти, но и да се намали отпадот од храна.

Сами ќе процените како ви оди работата и колку е менито ефективно. Но со моето долгогодишно искуство ви гарантирам дека кратките менија секогаш имаат поголеми резултати од подолгите. Квалитет пред квантитет. Бидете креативни и извадете едно лесно ама убаво јадење еднаш неделно и нека го промовираат келнерите тоа јадење како специјалитет на денот или на неделата!“

Како битен момент на кој Настески мисли дека не се обрнува внимание кај нас, е тоа што готвачите пржат риба и се друго во истиот зејтин.

„Буквално го уништувате целиот ваш труд со тоа! Знам дека зејтинот е скап и сакате да заштедите, но тоа не е начин бидејки губите на квалитет и тоа ќе ви се врати како бумеранг. Доколку сакате да го избегнеге тој момент, а воедно и да заштедите, тогаш исфрлете ја пржената риба од менито. Можете да ставите на менито риба која се пече на скара. Нормално, треба да имате и посебна скара за риба. Има и други методи за да се избегне тој момент ако имате само една скара“, пишува тој.

извор: artkujna.mk

Vrabotuvanje.com.mk koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje