Експертите велат дека треба да внимаваме што купуваме бидејќи глобалната прехранбена индустрија редовно пушта лажни производи, а годишно губи од 10 до 15 милијарди долари поради истата причина.
Во денешно време сме изложени на море од информации, совети и препораки, но повеќе не сме сигурни во она што го гледаме со свои очи. Тука пред сè мислиме на етикетите на храната, поточно на прашањето што многумина ги мачи: дали декларациите даваат точни информации?
Често се случува луѓето да изберат поефтин производ, а потоа да мислат дека вкусот е полош бидејќи се навикнати на таа една иста намирница, но од различен производител. Сепак, ова не е залудно.
Храната за која производителите најмногу лажат во продавниците е медот. Бидејќи во неговото производство се вложуваат многу пари, производителите лесно се одлучуваат да го помешаат со сируп од пченка. Не станува збор само за вкус, туку за измама што може да биде опасна по здравјето на купувачите.
Луѓето кои треба да внимаваат на нивото на шеќер во крвта никогаш не треба да користат сируп од пченка и слични засладувачи.
Друг производ е маслиновото масло. Иако често може да се види дека е произведен во Италија, точно е дека таму се полнеле само шишиња, а пристигнувал од непознати места и бил разреден со поевтини и нездрави масла, како палминото масло. Секогаш треба да ја гледате цената на овој производ, бидејќи ако е ниска е сомнителна - квалитетното и вистинското екстра девствено маслиново масло не може да биде „евтино“.
Да се потсетиме, во 2016 година беше откриено дека една компанија лажела така што наполниле пакет пармезан со малку сирење и многу струготини. Сирењето кое потекнува од италијанскиот регион Емилија Ромања, е единственото што можеме да го наречеме пармезан.