Здравите состојки во црниот и зелениот чај можат да помогнат и позитивно да влијаат на стареењето со намалување на оштетувањето на клетките, па органите работат подолго.
Д-р Ји Ксијанг од Универзитетот во Сечуан рече: „Откривме дека консумирањето околу три шолји чај дневно може да има придобивки против стареењето. Ова може да се должи на фактот дека чајот содржи голем број биоактивни соединенија“.
Претходните истражувања покажаа дека пиењето чај може да ги намали шансите за дијабетес и срцеви заболувања.
Чајот содржи полифеноли, кои се моќни антиоксиданси кои исто така можат да помогнат во заштитата од рак и невродегенеративни болести како деменција.
Најновата студија, објавена во списанието „Elsevier“, „The Lancet Regional Health – Western Pacific“, истражуваше како пиењето чај влијае на биолошкото стареење – мерка за стапката на умирање на клетките.
Истражувачите ги разгледале податоците од 5.998 возрасни лица во Британија на возраст од 37 до 73 години и 7.931 на возраст од 30 до 79 години во Кина. Беа прашани колку чај пијат, вклучувајќи зелен и улонг чај, како и црн чај, кој обично се меша со млеко.
Нивното биолошко стареење било мерено со специјални тестови на крвта кои ги разгледуваат промените во ДНК на луѓето. Пиењето било која количина чај го забавило стареењето на луѓето во просек во текот на две години следење, при што подобрувањата достигнале врв со три шолји дневно.
Чајот содржи различни биоактивни соединенија, како што се полифеноли, теанин и кофеин, кои може да се поврзани со неговите потенцијални ефекти против стареење. Забележано е дека полифенолите ја модулираат цревната микробиота, што може да има важно влијание врз регулирањето на промените поврзани со возраста во имунитетот, метаболизмот и когнитивните функции.