![Килограм се продава за 1.000 ЕВРА, а ги има и во Македонија!](https://s.vrabotuvanje.com.mk/data/images/preview/article/ff/8865d8ff-resize-820x0x100.jpg)
Познат е уште од времето на старите Египќани, Римјани и Грци, но повторно е откриен дури во 19 век!
![](http://stari_site.vrabotuvanje.com.mk/Content/contentImages/news/truffles_620_120105.jpg)
Неговото доцнење меѓу печурките не го попречи веднаш да ја земе кралската титула меѓу фамилијата габи. Плодови со силен, специфичен мирис, во црна или бела боја, со големина меѓу два и осум сантиметри, скриени под површината на земјата, и тоа само на ретки места. Навидум се неугледни, потсетуваат на компир, а на вкус се како мешавина на старо сирење и кромид.
Под земјата живеат во симбиоза со коренот на некоја билка или стебло, а од тоа зависи и нивниот мирис. Постојат околу 70 видa тартуфи. Во Македонија е регистриран црниот тартуф, што го има во Мариово, Стогово и Куманово. За лоцирањето на оваа ретка габа се користат дресирани кучиња, а едно од нив чини 5.000 евра. Еден килограм од оваа подземна печурка чини 1 000 евра.
![](http://stari_site.vrabotuvanje.com.mk/Content/contentImages/news/truffle-tuber-melanosporum-600x600.jpg)
Тешко е да се најде, бидејќи расте исклучиво во диви предедли и никако не може вештачки да се одгледува. Покрај специфичните услови за одгледување, тартуфите имаат единствена арома која се добива со мешавина од дожд и недопрена земја, што дава посебен шмек на секое јадење во кое има барем грам тартуф.
Освен гастрономската вредност, тартуфите се и многу здрави бидејќи ги обновуваат мозочните клетки и го јакнат организмот.