Замрзнатата, па одмрзната риба е вистинска замка во рибниците. Сепак, постојат начини да се одреди свежината на рибата.
Имено, првиот чекор во проценката на свежината на рибата е проценката на нејзината кожа. Колку е побледа и поматна пигментацијата на кожата, толку е постара рибата.
Потоа, обрнете внимание на следните карактеристики:
- рибата мора да биде покриена со лигите со неутрален мирис
- вагата мора да биде црвена и крвава
- очите мора да бидат стаклени и испакнати
Сепак, еден од најлесните трикови, кој исто така е одличен, е ако можете да ги видите вдлабнатините на рибата, пишува Крстарица.
Имено, најлесно е да се притисне стомачниот дел на рибата, доколку мускулното ткиво на рибата се врати, тоа е квалитетно!