Ако мислевте дека е сосема неважно кога ќе ја посолите водата во која ќе ги готвите тестенините - тогаш се лажете. Постојат неколку причини зошто е важно водата да се посолува во вистинско време
Научно е докажано дека тестенините не прават среќни, истовремено создаваат, но и будат позитивни спомени и емоции. Тоа е една од намирниците што ги избираме кога немаме многу време за готвење или кога сакаме да изедеме нешто навистина кремасто, заситено и вкусно. Едноставната подготовка на тестенините се сведува на два чекори - готвење и додавање сос или посипување. Сепак, постои еден среден чекор на кој мора да обрнете внимание ако сакате вашите тестенини да излегуваат како што треба секој пат - посолување на водата.
Некои велат дека треба да се додаде сол во ладната вода на почетокот, други велат дека треба да се додаде кога водата ќе зоврие, други велат веднаш пред да ги ставите тестенините во тенџерето, други велат истовремено со тестенините или кога тестенините се половина готови. А има и такви кои инсистираат да го прескокнете солењето на водата и да ја зачините готовата вечера по вкус. Одговорот на ова прашање го даде експертот за тестенини Лоренцо Бони, главен готвач на Barilla Americas.
„Совршено време за додавање сол во водата е кога ќе зоврие, веднаш пред да ги додадете тестенините“, вели Бони.
Тој додава дека времето е клучно за да се добијат совршено зачинети тестенини и вели дека прерано додавање сол - на пример кога водата е сè уште ладна или дури и млака - може да го забави процесот на вриење. Понатаму, прерано додавање сол може да предизвика уште поголеми проблеми: „Да се остави солената вода да врие предолго пред да ги готвите тестенините, може да ви ја направи вечерата премногу солена“.
Тој додава дека солта ја зајакнува структурата на тестенините и смета дека солта го спречува лепењето на тестенините, па затоа е клучно овие две состојки да поминуваат доволно време заедно во тенџерето.
Постои и прашање на вкус. „Од кулинарска гледна точка, малку сол ќе го подобри природниот вкус на житариците. Размислете како малку сол го оживува вкусот на колаче со чипс. Сето тоа е многу сличен принцип“, вели Бони.
За домашните готвачи кои сакаат да постигнат правилен сооднос на тестенини и вода, Бони препорачува да се започне со четири литри вода за половина килограм суви тестенини. Потоа додадете една лажичка сол на секој литар вода. Ако внимавате на внесот на сол и се грижите да додадете дополнителни лажички сол во водата со тестенини, треба да знаете дека многу малку влегува во самите тестенини.
„Солта целосно се раствора во водата. Повеќето од неа се фрлаат кога тестенините се исцедат, така што тестенините всушност само ќе апсорбираат мала количина од солта што се наоѓа во водата“, вели Бони.
Следниот пат кога ќе имате тестенини за ручек или вечера, запомнете - за половина килограм тестенини, доведете четири литри вода да зоврие и додадете четири лажички сол непосредно пред да ги додадете тестенините по избор.