Во срцето на мариовскиот крај, каде што природата ја чува својата недопрена убавина, семејството Илиеви го негуваат традиционалното производство на природен јаболков оцет.
Со години труд и посветеност, тие секоја есен собираат непрскани јаболка од своите органски овоштарници, за да создадат продукт кој не само што го збогатува вкусот на секој оброк, туку и нуди бројни здравствени придобивки.
„Секоја капка од нашиот оцет е исполнета со љубовта и грижа што ја вложуваме во нашите јаболка. Не е само продукт, туку и дел од нашето наследство што сакаме да го споделиме со сите“, вели за Денар Петар Илиев, кој оцетот го произведува заедно со својата сопруга Марија, а во процесот на продажбата им помагаат двајцата внуци Игор и Никола од Скопје.
Продажбата на оцетот е модернизирана со помош на социјалните мрежи, каде што внуците на Илиеви активно го промовираат и продаваат.
„Нашите внуци се нашата најголема поддршка. Тие го разбираат значењето на традицијата, но исто така знаат како да го искористат современиот свет за да го донесат нашиот оцет до домовите на луѓето низ цела Македонија”, додава Марија.
Д-р Јована П., матичен лекар од Скопје, потврдува дека редовната консумација на јаболков оцет може да има позитивно влијание на здравјето.
„Јаболковиот оцет е познат по своите антиоксидантни својства и може да помогне во подобрување на варењето и стабилизација на нивото на шеќер во крвта. Секако, треба да се консумира умерено и како дел од избалансирана исхрана”, објаснува таа.
Со цена од 150 денари за литар, јаболковиот оцет на Илиеви може да се чини како премиум избор, бидејќи квалитетот и преданоста кон здравјето што го нуди овој продукт го прават вреден за секој денар.
Како што вели Петар: „тоа не е само оцет, туку еликсир за подолг и поздрав живот“.
И со секое продадено шише, семејството Илиеви продолжува да го шири своето верување дека природните производи се клучот кон подобро утре за сите нас.