Рестораните во некои турски туристички градови се полупразни за време на шпицот на туристичката сезона, бидејќи многу локални жители веруваат дека е поевтино да се летува во соседна Грција отколку да се престојува и да се јаде во едно од светски познатите одморалишта во нивната земја.
Гневните граѓани на социјалните мрежи ги споделија своите сметки, вклучувајќи 640 долари за храна и пијалок за пет лица во Бодрум и 30 долари за пет топки сладолед во Чешме. Во меѓувреме, од медитеранските грчки острови на само неколку километри, нивните сограѓани Турци се фалат дека плаќаат многу помалку отколку дома.
„Има огромна разлика помеѓу квалитетот на услугата и производот, како и цените овде и таму“, вели Мурат Јавуз, пензиониран турски банкар кој редовно ја посетува Грција. Рестораните овде ја користеа инфлацијата како изговор за да ги зголемат цените“.
Потребни се КЕЛНЕР/КИ
Цените на рестораните и хотелите се зголемија во просек за 91% во јуни во однос на претходната година, надминувајќи ја веќе неверојатната вкупна инфлација од 71,6%. Овој сектор сочинува една третина од услужната економија, што централната банка го истакна како особена причина за загриженост во борбата против растот на цените.
„Ја изгубивме предноста во цената“, рече Киванч Мерич, извршен директор на Здружението на турски туристички агенции во интервју за Еуроњуз, наведувајќи го „преценетот“ на турската лира. Мерич рече дека очекува околу 150.000 Турци да одат на грчкиот остров Самос оваа година, во споредба со околу 40.000 година претходно, пренесува Инвеститор.ме.
Рестораните низ земјата бележат ерозија на куповната моќ кај клиентите. Каплан Илхан (57), готвач во рибен ресторан во туристичкиот град Кушадаси, рече дека бизнисот е намален за околу 25% во споредба со минатата сезона. „Трошоците за живот се фактор, но голема улога играат и гласините на социјалните мрежи дека Грција е поевтина“, рече тој.