Додека топлотниот бран ја зафати нашата земја, многумина од нас го избираат ладното кафе или ладните пијалоци наместо топлите и топлото кафе.
Сепак, иако разладената верзија може да ви помогне да се разладите, може да го промени влијанието на пијалокот врз вашето здравје.
Според д-р Маџид Басит, кардиолог во болницата „Мемориал Херман“ во Тексас, топла шолја кафе може да има повеќе хранливи материи за борба против болести отколку ладното кафе.
Дополнително, се покажа дека силната арома на топла шолја кафе го подобрува расположението и го намалува чувството на замор. Сепак, ладното кафе сè уште може да има некои придобивки, вклучително и помала киселост, па дури и да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта.
Би можело да ве интересира: Што ќе се случи ако престанете да консумирате газирани сокови?
„Се покажа дека жешкото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои би можеле да имаат здравствени придобивки“, вели д-р Бејсит.
Антиоксидансите се молекули кои ги напаѓаат слободните радикали, нестабилни соединенија кои го зголемуваат оксидативниот стрес низ телото.
Се покажа дека премногу оксидативен стрес ги оштетува клетките и води до долгорочни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, Алцхајмерова болест, откажување на бубрезите, па дури и некои форми на рак.
Студијата од 2018-та година во списанието „Scientific Reports“, на пример, покажа дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси во споредба со ладното кафе. Тоа е затоа што варењето кафе во топла вода извлекува повеќе хранливи материи од зрната отколку во ладна вода.
Друга храна богата со антиоксиданси вклучува бобинки, зелен чај, темно чоколадо, грав и артишок, меѓу другото. Некои истражувања исто така сугерираат дека топлото кафе може да ви даде поголем енергетски поттик.
Студија од 2020-та година на Американското хемиско друштво покажа дека методите на подготовка водат до малку повисоки нивоа на кофеин од ладното кафе.