Популарниот гастрономски портал за храна и патувања, „Тејст атлас“ (Taste Atlas) ја објави листата на 100 најдобри национални кујни во светот за 2024 – 25 година. Македонската кујна го зазеде 47. место (со оценка 4,16 од 5).
![](https://panel.ads.com.mk/www/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=146&loc=https%3A%2F%2Fnezavisen.mk%2Fmakedonskata-kujna-na-47-mesto-megju-najdobrite-100-nacionalni-kujni-vo-svetot%2F&referer=https%3A%2F%2Fnezavisen.mk%2F&cb=4fe059a5c9)
На гастрономската платформа има повеќе од 10.000 јадења и пијалаци. Се препорачуваат и традиционални јадења и автентични ресторани. Годинашните ранг-листи се креирани врз основа на речиси 400.000 оценки за храна и 115.000 оценки за прехранбените производи.
На првите 10 места меѓу државите, се наоѓаат: Грција (со оценка 4,6 од 5), Италија, Мексико, Шпанија, Португалија, Турција, Индонезија, Франција, Јапонија и Кина.
![](https://panel.ads.com.mk/www/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=156&loc=https%3A%2F%2Fnezavisen.mk%2Fmakedonskata-kujna-na-47-mesto-megju-najdobrite-100-nacionalni-kujni-vo-svetot%2F&referer=https%3A%2F%2Fnezavisen.mk%2F&cb=0c230171a4)
Во однос на македонските специјалитети, во рубриката „Мора да се проба“, највисоко рангирани се зелникот и макалото (со оценка 4,5 од 5), па сарма (4,4), ајвар и охридска пастрмка – со истата оценка. Меѓу пијалаците се истакнати вината „Шато Камник“ и „Тиквеш“.