Угостителството и туризмот имаат недостиг 50 проценти од потребниот кадар, пред се КЕЛНЕРИ, рецепционери, готвачи и помошници готвачи, покажуваат резултатите од интерната анкета која била спроведена од една од коморите.
Угостителскиот сектор го доживеа најголемиот удар за време на пандемијата, ситуацијата е алармантна. На компаниите од угостителството и туризмот им недостигаат 50 проценти од потребниот кадар, пред се КЕЛНЕРИ, рецепционери, готвачи и помошници готвачи, покажуваат резултатите од интерната анкета која била спроведена од една од коморите.
Синдикатот предупредил уште на самиот почеток на здравствената криза дела оние работодавци кои не ги почитуваат работниците и ја злоуптребуваат состојбата нема да бидат толерирани.
Според податоците на СУТКОЗ, од почетокот на кризата некои податоци говорат дека од четири илјади до 20 илјади вработени го напуштиле угостителскиот сектор.
СУТКОЗ ги охрабрува вработените во овие сектори да ги пријават сите прекршувања на работничките права до СУТКОЗ и ССМ, со цел навремена интервенција.