Оригиналниот рецепт за правење Кока-Кола бил осмислен на крајот на 19 век од Џон Пембертон, конфедеративен ветеран, хемичар и фармацевт, кој во тоа време работел за фармацевтската и хемиската компанија „Игл“, од американската држава Џорџија.
Напитокот го нарекол вино на Пембертон кока, но во 1886 година, кога била воведена забраната за употреба на алкохол, тој го изменил рецептот со отстранување на алкохолот.
Во аптеките, како лек, продавал чаша пијалок за пет центи, што добро му одело, бидејќи во тоа време газираните пијалоци се сметале за многу здрави. Самиот Пембертон тврдеше дека Кока-Кола лечи разни болести, вклучувајќи главоболки, импотенција и стомачни проблеми. Неговиот концентрат може да се купи во аптеките како средство за ублажување на стомачни проблеми.
Бројот на производители набрзо се зголемил, па почнала борбата за патентот и правото да се користи името Кока-Кола, пијалок кој настанал од комбинација на две состојки – листови од кокаин и плодовите на тропското дрво кола, кое содржи два до три проценти кофеин. Околу 150 грама листови кока отишле за четири литри сируп, но подоцна таа количина била намалена, така што во 1903 година свежите листови кока биле целосно отстранети од рецептот. Тој бил заменет со остатоци од листовите на ова растение од кои се вадел кокаин, така што оваа супстанца останала само во траги.
Денес се користат специјално модифицирани листови кока кои не содржат кокаин. Освен газирана вода и кофеин, Coca-Cola содржи и шеќер, фосфорна киселина, боја на карамела и вкусови, кои се деловна тајна на компанијата.