Зголемените трошоци за добиточна храна и другите влезни трошоци значително ги зголемија и цените на месото. Освен пилешкото кое е поскапено од 30 до 40 отсто, пораснаа и цените на јунешкото, јагнешкото…. Цената на свинското засега стагнира, поради свинската чума која неодамна се појави кај нас, како и поради фактот што голем дел од сточарите се откажуваат од чување на свињи поради скапата храна. Но како во Европа каде килограм свинско стигна до 20 евра, според производителите и кај нас се очекува раст на цената на свинското.
Од месарниците велат дека секоја недела имаат нови цени на месото, особено на јунешкото и пилешкото кое најчесто го увезуваат од Австрија, Италија, Полска, бидејќи немаме доволно домашно производство.
Слична е состојбата и со пилешкото кое претежно е од увоз и за еден месец е поскапено за 30 до 40 отсто. Еден килограм пилешки стек пред еден месец беше 220, а сега е 330 – 340 денари. Јунешкото сега е 700 денари килограм, а пред Нова година беше 350 денари, што значи поскапено е за 50 отсто.
Од месарниците велат дека и јагнешкото годинава ќе биде многу скапо.
И од рестораните се пожалија дека поскапени се и сите намирници што се користат за подготовка на храна во рестораните, а особено поскапени се пилешкото и јунешкото.
И во маркетите низ Европа има зголемување на цената на месото, освен пилешкото и јунешкото таму за разлика од кај нас зголемено е и свинското. Така во Италија килограм свински шницли чинат 19 евра, кременадли 17 евра, а сечкано месо за гулаш 13 евра. Слична е ситуацијата и во Германија каде што килограм свински бут чини 12 евра, поради што Германците почнаа да купуваат месо на парчиња и грамови. Во Шпанија јунешкото е 15 евра за килограм, додека од пилешко најевтини се крилцата кои чинат 7 евра.
извор: vecer.press