Да, за жал и Италија не е имуна на тоа. Важно е да следите некои гастрономски правила, па кога ќе дојдете во оваа прекрасна земја и ќе седнете во добар ресторан, Италијанците ќе ве ценат ако не направите ниту една од следниве работи.
Кога патувате, секогаш сакате да јадете добро, а кога ќе ја посетите „мајката на сите кујни“, италијанската, тогаш со право го очекувате тоа. Сепак, не е важно само да избегнувате ресторани кои служат само да ви наплатат што поскапо оброци, а притоа да ви послужат бесмислена храна. Да, за жал и Италија не е имуна на тоа. Важно е да следите некои гастрономски правила, па кога ќе дојдете во оваа прекрасна земја и ќе седнете во добар ресторан, Италијанците ќе ве ценат ако не направите ниту една од следниве работи.
Нарачувате капучино после ручек или вечера
А зошто да не, велите? Иако во многу земји е прифатливо да нарачате капучино после обилен оброк, во Италија тоа е практично сакрилегија. Кафињата кои содржат многу млеко, како капучино, бело кафе и слично, се резервирани исклучиво за појадок, односно Италијанците ги консумираат само до пладне, бидејќи ги сметаат за претешки. Затоа, ако не сакате да навредите келнер, вечера, ако веќе сакате кафе, нарачајте еспресо.
Рендате сирење на тестенини со морска храна
Седите во ресторан покрај морето, лесно дува ветер, испијте чаша фино вино и почекајте да ви пристигне чинијата, на пример – шпагети со фонгола. Доаѓа келнерот, става во чинија, ви посакува пријатно јадење и си оди, а вие се чудите, бидејќи пред да ги прободете фонголата и тестенините, сакаш да го посипете садот со пармезан. Па, ова ќе го налути персоналот уште повеќе од капучиното по оброкот, бидејќи во Италија пармезанот НИКОГАШ не оди на тестенини од морска храна! Додуша, постојат исклучоци, како тестенини „cooze e pecorino“ (школки и сирење), но веднаш е јасно какви тестенини нарачувате. А вие сами да ставите пармезан на јадење со морска храна, не, не…
Нарачувате јадења од други региони
Италија е неверојатно гастрономски различна, па затоа е вистински „грев“ да не нарачате јадења специфични за регионот во кој се наоѓате. Затоа избегнувајте „таљателела ала болоњезе“ во Неапол или „аранцин“ во Венеција. Иако веројатно ќе најдете јадења од други региони во менито на рестораните (особено туристичките), „вистинските“ ресторани нудат низа традиционални локални јадења подготвени од автохтони состојки. И верувајте ни, во секој регион ќе најдете грст специјалитети.
Очекувате тестенини како прилог
Во Италија, тестенините се служат како „примо пијато“, или „прва чинија“. „Secondo piatto“ се состои од јадења како што се месо, риба или вегетаријанско јадење. Немојте да мислите дека тестенините се гарнир што ќе дојде со вашето месо. И да, не грижете се многу, бидејќи првата чинија не се смета за мезе, па не е невообичаено да дојдете во ресторан и да јадете само тестенини, тоа е повеќе од во ред. И ако сакате да продолжите и на јадења од месо или риба, никој нема да приговара на тоа…
Коктел за вечера
Во принцип, коктелите не се пијат на вечера во „Чизмата“, туку се резервирани за пред или после неа. Додека уживате во тестенините cacio e pepe, слободно пробајте го џин и тоникот, но бидете подготвени келнерот да ги подигне веѓите и да има „мини мозочен удар“, кој веројатно ќе ве гледа како да барате пармезан за тестенини од морска храна (и знаете дека не оди тоа). Затоа, по вечерата, опуштете се со чаша вино, а пред или после вечерата, порачајте си коктел…