Ако мислевте дека тартуфите се скапи, се лажете. Цената на најскапите печурки во светот е ни помалку ни повеќе туку 50.000 долари.
Печурките што ги јадеме секој ден чинат околу 4 долари, шитаке печурките чинат околу двојно повеќе, а црните тартуфи чинат 800 долари. Но, тоа не е ништо во споредба со ретка азиска печурка која се продава за 50.000 долари.
Печурката наречена „ГАСЕНИЦА“, која може да се најде низ цела Азија, е попозната по тибетскиот термин, yartsa gunbu, што значи „летна трева, зимски црв“.
Плодното тело на печурката расте над земјата во пролет или почетокот на летото кога е полесно ширењето на спорите. Телото расте од главата на поранешна гасеница (технички ларва), која инаку би презимувала закопана длабоко во трева или некое друго повеќегодишно растение.
Ларвата, ако не ја преземе кордицепс, прераснува во мал бел молец. Инаку, останува оваа печурка која е највредното нешто на Тибет.
Можеби звучи одвратно, но оваа мала мумифицирана гасеница е најскапата печурка во светот.
Во традиционалната кинеска медицина се смета дека има одлична рамнотежа на јин и јанг бидејќи се смета дека е составена и од животинско и од растително. Сепак, никој досега не успеал да ја развие габата со инфицирање на култивирани гасеници.
Високо ценета во медицината
Употребата на оваа габа во народната медицина потекнува од Тибет и Непал. Досега, најстариот познат текст кој ја документира нејзината употреба во медицината е напишан на крајот на 15 век, каде што ја опишува употребата како афродизијак.
Печурката-гасеница се собира рачно за медицинска употреба. Многу семејства организирано ги собираат овие печурки во Тибет и Непал. Децата се добредојдени помагачи во пронаоѓањето на овие мали печурки.
Често имаат подобар вид и се пониски, па се поблиску до земјата. Приходите од собирањето на овие печурки се премногу важни за семејствата.
Цена на печурката “гасеница”
Во рурален Тибет, собирањето на оваа печурка стана најважниот извор на приход за многу семејства. Приходите од овие печурки изнесуваат 40% од годишниот приход од локалните домаќинства и 8,5% од БДП во 2004 година. Цените постојано растат, особено од доцните 1990-ти.
Во 2008 година еден килограм се тргуваше за 3.000 американски долари (најмал квалитет), а до над 18.000 американски долари за најдобар квалитет, односно најголеми ларви. Годишното производство на Тибетското плато беше проценето во 2009 година на 80–175 тони. Производството на хималајски габи не смее да надмине неколку тони.
Во 2004 година, вредноста на килограм беше проценета на 30.000 до 60.000 непалски рупии во Непал, а околу 100.000 рупии во Индија. 2011 година, вредноста на килограм гасеници беше проценета на 350.000 до 450.000 непалски рупии во Непал.
Во написот од 2012 година на веб-страницата на Би-Би-Си се наведува дека во селата во северна Индија, една печурка вреди 150 рупии (околу 2 или 3 долари), што е повеќе од една дневна плата за физички работник. Во 2012 година, габа од гасеница со врвен квалитет достигна малопродажна цена од 50.000 долари.