Се огласил менаџерот на винотека во Белград, откако на гостинот му ја наплатиле услугата „отворање шише вино“.
Сметката на која е наплатена услуга за отворање шише вино за 400 динари, која извесен Небојша ја објави на Твитер, предизвика лавина коментари од типот „следниот пат ќе ја носам тапата со мене“ и „ќе наплаќаат и за седење на столчиња?“
Меѓутоа, станува збор за услугата „corkage fee“ или како што некои ја нарекуваат „cork“ (плута), која некои белградски ресторани и винарии ја воведоа пред неколку години, а одамна е вообичаена во светот, вели менаџерот на таканаречената белградска винарија Милош Д.
„Винотеката секогаш има пониска цена на пијалоците од ресторанот. На пример, едно шише тамјаника чини 890 динари и тоа е цената ако ја купите и ја однесете дома. Меѓутоа, ако одлучите да пиете вино кај нас, седнете на нашата маса, ако ги искористете нашите чаши и келнерската услуга, за тоа наплаќаме 400 динари и така пишува во ценовникот. Во тој случај кога ќе соберете се, едно шише вино ве чини 1.290 динари, додека во во кој било ресторан ќе треба да платите 3.000 динари за истото. Така, тоа е повторно многу поевтино отколку ако одите во ресторан“, објаснува Милош.
Можете да си донесете и сопствено вино, но и тоа чини пари.
Патем, постојат неколку видови на оваа услуга. Во Русија, Канада, САД, многу европски ресторани можеш да си донесеш шише вино и да го пиеш со мезе или вечера, а ти наплаќаат што не си порачал нешто од нивното мени, а ти користиш чаши и си го пиеш пијалокот во нивниот локал.
Колку ќе се наплаќа за оваа услуга одлучува ресторанот, а може да биде од 150 динари до неколку илјади, во зависност од тоа колку сопствениците проценуваат дека „изгубиле“ затоа што гостинот си го пие пијалокот. На сметката што крена прашина на социјалните мрежи пишуваше „отворање шише вино“, што, како што подоцна објасни винскиот бар и продавницата за алкохол, е несмасен превод на услугата „corkage fee“.
Занимливости
Надвор станува постудено, па многумина можат да размислуваат за дополнително греење. Сепак, со оглед на високите цени на енергијата, повеќето луѓе не сакаат да трошат повеќе од потребното. Истражувачите од Кинеската академија на науките кои го споредија оризот одгледуван во вселената со оној што се одгледува на Земјата, истакнаа дека е докажана можноста за одгледување ориз во вселената и подоцна негово одгледување повторно на Земјата, што е значаен чекор во напредокот во истражување на безбедноста на вселенската храна. Сателитот на НАСА снимил атмосферски феномен кој се формирал над планините на Нов Зеланд: Облак наречен „Таиери Пет“. Склековите можат да бидат показател за вашата кондиција, тврдат научниците од клиниката „Мејо“. Склековите се одличен начин за мерење на мускулната сила и издржливост бидејќи ги активираат главните мускулни групи, вклучувајќи ги нозете, стомачните мускули, рамената, грбот и рацете, велат експертите. „Јутјуб“ моментално тестира нова функција во мобилната апликација која на многу корисници нема да им се допадне. Како што забележал Тушар Мехта на „Х“, „Јутјуб“ воведува листање на вертикални видеозаписи, во стилот на „Тик-ток“, „Рилс“ и „Шортс“. Има едно прашање за интервју за работа што многу експерти за вработување го користат за да фатат лажговци – па дури и Илон Маск призна дека го користел овој метод. Маск, основач на Space X и извршен директор на Tesla, во 2017 година призна дека го поставува истото прашање на секој кандидат што го интервјуира за работа.