Лаура Кинг води бизнис со кавијар речиси 20 години, дури и го снабдува британското кралско семејство со посакуваната храна, поради што многумина ја нарекуваат кралица на кавијарот.
Но, кога почнала да работи во прехранбената индустрија, не била љубител на кавијарот, што е името на икрата или јајцата од есетра.
„Не ни сакав кавијар“, изјави таа за CNBC.
Таа сега е позната како „Кралица на кавијарот“, а нејзината компанија King's Fine Food увезува стотици килограми кавијар во Велика Британија на секои две до три недели.
Компанијата продава деликатеси на најпознатите готвачи, луксузни продавници и авиокомпании.
Пред да ја основа својата компанија во 2004 година, Кинг се обиде да купи добавувач на кавијар, но не успеа.
„Мислев дека моето презиме е прилично силно, па решив сама да го пробам“, рече таа.
Кинг добила заем од 170.000 фунти, а најважно било да обезбеди амбалажа и фрижидер, бидејќи кавијарот мора да се чува на температура меѓу минус два Целзиусови и минус четири степени Целзиусови.
„Тешко беше...Не можете да платите за сè сами“, рече Кинг.
Сега Кинг надгледува тим од 10 луѓе, вклучувајќи ја и нејзината ќерка Холи - директор за продажба на компанијата - и врти од 2,5 до 3 милиони фунти годишно. Околу 80% од неговата продажба е кавијар, а остатокот вклучува црно-бели тартуфи, италијански чоколади Амедеи и луксузни корпи за храна.
Како да јадете кавијар
За оние кои се нови за кавијар, Кинг предложи да пробаат половина лажичка на парче тост намачкан со кисела павлака или да додадат мала количина кавијар во меко варено јајце за појадок.
„Можете да го пробате и на француски леб, „нешто што е меко и суптилно“, рече Кинг.
Тој вели дека кавијарот се служи во кристален или стаклен сад над мраз и дека се користи бисерна лажица.
„Послужувањето кавијар со сребрени садови е грев, бидејќи металот негативно влијае на вкусот на овој деликатес“, додаде Кинг.
Еден начин на сервирање на деликатесот е апсолутно забранет: мешањето со сечкани јајца, млад лук и сок од лимон ќе го отстрани вкусот на кавијарот.
Зошто кавијарот е толку скап?
Кавијарот долго време се сметаше за деликатес и првпат Персијците го јаделе во 16 век поради неговите лековити својства, според блогот на компанијата, додека руското благородништво почнало да го консумира во 18 век.
Кавијарот е најскапата храна во светот - конзерва белуга од еден килограм чини речиси 5.000 фунти, бидејќи икрата може да потекнува само од есетра, на која и требаат измеѓу осум и 18 години за да се добијат јајца доволно големи за да се соберат. На видот риба белуга им се потребни 12 години за да произведат јајца, кои имаат челично сива боја.
„Најдобар, најскап кавијар се постарите, поголеми јајца кои имаат посветла боја. Кавијарот со послаб квалитет е помлад, со помалку интензивен рибен вкус и потемна боја“, објасни таа.
Севруга, осциетра и белуга историски потекнуваат од Иран и Русија, тоа беа трите кавијари што сите ги знаеја.
Кингс добива голем дел од својот кавијар од Белгија и Кина, а бидејќи новите еколошки регулативи беа воведени во 2006 година, сето тоа е од одгледувана есетра, а не од дива.