Дали сте знаеле дека постојат места ширум светот во кои вообичаено е луѓето да живеат до 100 години, а понекогаш и подолго?
Сини зони во светот се пет региони со најголема концентрација на стогодишници, а истражувачкиот тим ги барал тајните на нивниот долговечен живот.
Истражувачите дошле до следниот заклучок, постојат четири пијалаци кои луѓето во тие региони вообичаено ги користат.
Кафе
Прво на листата е кафето. Во подрачјата на сина зона кафето е неизоставен дел од секојдневната рутина. Истражувањата покажале дека кафето може да има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи го и когнитивното здравје, намалување на ризикот од болести поврзани со стареењето, како Паркинсонова болест и деменција и позитивно влијаење на слабеењето и намалувањето на ризикот од дијабетес тип 2. Важно е да се спомне дека овие придобивки доаѓаат од самото семе на црното кафе, без дополнителни шеќери или млеко.
Чај
Сите жители на сините зони редовно пијат чај. Зелениот чај особено е популарен поради своите бројни здравствени предности, вклучувајќи го и метаболизмот, намалувањето на холестеролот и превенцијата на одредени видови канцер. Студијата исто така покажала дека редовното консумирање чај може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести и да придонесе во долговечноста.
Црвено вино
Во Сардинија поголем дел од луѓето секојдневно консумираат умерена количина црвено вино. Ова вино содржи антиоксиданти познати како полифеноли кои ги штитат крвните садови од оштетување и помагаат во намалување на холестеролот. Клучно е да се спомне дека умереноста во консумирањето на црвеното вино комбинирано со урамнотежена исхрана и телесна активност влијае врз здравјето на срцето.
Вода
Иако сите претходно наведени пијалаци се корисни за здравјето, не заборавајте на водата. Жителите од сините зони често нагласуваат дека важна е хидратацијата. Пиењето доволно вода му помага на телото во одржување на рамнотежата, елиминирање на токсините и правилно вршење на сите функции.
Важно е да се спомене дека умереноста е клучна за сите овие напитоци и дека секој од нив треба да се консумира во состав со индивидуалните потреби и животниот стил.