Осличот најчесто се јаде за време на постот, но треба почесто да го внесуваме во секојдневните менија, бидејќи е богат со минерали и витамини и е одличен за луѓето кои сакаат да ослабат.
Достапно е и лесно се подготвува – со малку сол, маслиново масло и зеленчук, за кратко време имаме здрав и избалансиран оброк.
Осличот може да помогне во нормализирање на хипертензијата, зајакнување на крвните садови и работа на срцевиот мускул. Неговото редовно консумирање значително го подобрува изгледот на косата, ноктите, кожата и мукозните мембрани. Фолната киселина, која може да се најде и во филетите на оваа риба, ја стимулира активноста на мозокот.
Витамините од групата Б, кои се наоѓаат во месото од ослич, ја нормализираат работата на нервниот систем, го намалуваат деструктивниот ефект на стресот врз телото и го подобруваат сонот. Витамините А, Е и другите антиоксиданси ги неутрализираат штетните ефекти на слободните радикали, го забавуваат стареењето на ткивата и го минимизираат ризикот од развој на рак.
Одличен за слабеење, богат со селен и магнезиум
Во една порција од 100 грама ослич содржи само 90 калории, што го прави идеална храна за луѓето кои сакаат да ослабат. За споредба, едно парче свинско месо со таа тежина има околу 260 калории. Тој е добар извор на селен, а овој микронутриент е од витално значење за силен имунолошки систем.
Богат е и со магнезиум, кој игра важна улога во правилното функционирање на мускулите и нервите. Исто така, порција од 100 грама ослич обезбедува околу 18 грама протеини, што е околу 15 проценти од препорачаната дневна вредност.
Широко распространета ја има и во околните мориња
Осличот има издолжено тело, со голема глава и голема уста. Мажјаците се малку потенки и поиздолжени од женките. Живее во длабоко море, го има во Атлантикот, но и низ Медитеранот, вклучително и Јадранското Море.
Неговото месо е бело, меко и сочно и лесно се вари. Се смета за прифатлива храна, а кај нас за килограм замрзнат ослиќ треба да потрошите околу 200-250 денари.
Осличот е совршен во секое јадење каде рибата е главната состојка. Кај нас најчесто се јаде пржен или печен, но треба да се внимава на поздрави и похранливи рецепти.
Во кои случаи ослич е штетен?
Месото од ослич може да предизвика алергиски реакции во форма на осип на кожата, чешање или анафилактичен шок. Поради оваа причина, месото од ослич треба целосно да се исклучи од исхраната на луѓето на кои претходно им била дијагностицирана нетолеранција на риба или морска храна. Пржениот ослич во големи количини не е добар, бидејќи доведува до дебелеење. Честото консумирање на оваа риба доведува до хроничен запек.