Германија е една од најразвиените и најбогатите земји во Европа, со висок стандард на живот и разновидна култура. Но, како е да работите како готвач во Германија? Колку заработуваат готвачите и какви услови имаат?
Според статистиката од 2020 година, просечната бруто плата за готвач во Германија изнесува 2.300 евра на месец, или околу 27.600 евра на годишно ниво. Ова е околу 10% под просекот за сите работници во Германија, кој изнесува 2.550 евра на месец. Меѓутоа, платата за готвач зависи од многу фактори, како што се регионот, типот на ресторанот, квалификацијата, искуството и работното време.
Готвачите во Германија работат во различни видови на ресторани, од традиционални германски дo интернационални.
Според анализата на вработувањето во Германија, најголема побарувачка има за готвачи во системската гастрономија, односно во ресторани кои работат по унифициран стандард и рецепти.
Еден од готвачите кои работат во Германија е Антонио, кој е роден во Македонија и има 48 години.
Тој веќе три години работи како готвач во еден италијански ресторан во Берлин.
Антонио ни кажа дека заработува околу 2.500 евра на месец, од кои мора да плати околу 800 евра за кирија, сметки и за храна. Работи по осум часа на ден, пет дена во неделата, но често мора да работи и за време на викендите и празниците, кога има повеќе гости.
Тој ни рече дека работата е напорна, но и задоволителна, бидејќи го сака својот занает и има добри колеги и шеф.
„Готвењето во Германија е предизвик, бидејќи постојано работиш со различни видови на храна, состојки и гости. Мора да бидеш креативен, прецизен и брз. Но, исто така е и забавно, бидејќи учиш нови работи и се запознаваш со разни луѓе. Јас сум задоволен од својата плата, бидејќи можам да живеам комфорно и да штедам за иднината. Секако, сакам да напредувам во својата кариера и да станам главен готвач еден ден”, ни рече Антонио.
Готвачите во Германија имаат можност за развој и унапредување, но само ако покажат добри вештини, одговорност и амбиција.
Тие можат да стекнат повеќе квалификации, сертификати и специјализации, кои ќе им овозможат да работат во пософистицирани и поскапи ресторани, или да отворат свој сопствен бизнис.