Иако фрижидерот ја одржува храната свежа, некои намирници не треба да се чуваат во него бидејќи може да станат токсични.
Докторјата Димпле Јангда, кој е специјалист за здравје на цревата, на Инстаграм изјавил дека овие намирници се лукот, кромидот, ѓумбирот и оризот и ги открил причините зошто е тоа така.
Лук
Лукот може да стане мек ако го чувате во фрижидер.
„Никогаш не го чувајте лукот во фрижидер бидејќи многу брзо почнува да создава мувла, а мувлата на лукот всушност е поврзана со рак“, рече Јангда, советувајќи да го чувате лукот на суво и темно место.
„Лукот има ниска киселост, што го прави склон кон таложење на бактеријата Clostridium botulinum, која е еден од виновниците за ботулизам“, предупреди таа.
Кромид
Кромидот е култура која е отпорна на ниски температури. Експертот објаснува: „Кога ќе го ставите кромидот во фрижидер, скробот почнува да се претвора во шеќер и почнува да се формира мувла“. Многу луѓе ја прават оваа грешка. Исечете ја главата на кромидот, половина употребете ја за готвење, а другата половина ставете ја во фрижидер. Не правете го тоа“, апелираше Џангда.
Ѓумбир
Како и лукот и кромидот, ѓумбирот е подложен на мувла.
„Мувлата почнува да се формира многу брзо кога ќе ја ставите во фрижидер, а тоа е поврзано со откажување на бубрезите и црниот дроб. Не го ставајте во фрижидер“, предупреди Јангда.
Ориз
Оризот може да се чува во фрижидер, но не подолго од 24 часа. Неварениот ориз може да содржи спори на Bacillus cereus, бактерија која може да предизвика труење со храна. Спорите можат да преживеат при готвење.
Бактеријата Bacillus cereus најдобро расте во температурен опсег од 4 до 48ºC. Во храната како оризот, бактериите можат да произведуваат токсини додека храната се лади, што доведува до симптоми како повраќање, дијареа и грчеви во стомакот. Симптомите може да се појават и неколку часа по јадење на расипан ориз, поради што е неопходно веднаш да се побара лекарска помош. Иако смртта е ретка последица, таа не е исклучена. Bacillus cereus може да расте во различни намирници со скроб, од ориз до тестенини.