Крави и млеко - не, пилешко и брокула - да. Ако се прашува Светска банка.
Во новиот документ, меѓународниот финансиски заемодавач сугерира дека богатите земји треба да ги префрлат своите милијарди од зголемување на производството на производи богати со CO2, како што се црвеното месо и млечните производи, на опции поповолни за климата, како што се живината, овошјето и зеленчукот. Тоа е еден од најисплатливите начини да се спаси планетата од климатските промени, тврдат од банката, пренесува Politico.
Политички чувствителната препорака – која сигурно ќе доведе до апоплексија на одредени конзервативци и европски земји – е еден од неколкуте предлози што Светската банка ги нуди за намалување на загадувањето што штети на климата од земјоделскиот и прехранбениот сектор, кои се одговорни за речиси една третина од глобалните емисиите на земјоделско-прехранбени гасови.
„Треба да престанеме да ја уништуваме планетата додека се храниме“, изјави за Политико, Џулијани Лампиети, глобален менаџер за ангажман на Светската банка за глобалната практика за земјоделство и храна на банката.
Документот доаѓа во дипломатски стратешко време, кога земјите што го потпишаа Парискиот договор – глобален пакт кој повикува на ограничување на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови – се подготвуваат да ги ажурираат своите климатски планови до крајот на 2025 година.
Со оглед на тоа што светот треба да го забрза намалувањето на емисиите за да ги одржи во живот целите на Парискиот договор, Светска банка сака официјалните лица да посветат поголемо внимание на земјоделството и прехранбената индустрија, за кои банката вели дека долго време биле запоставени и недоволно финансирани.
Според извештајот, земјите треба да канализираат 260 милијарди долари секоја година во овие сектори за сериозно да се зафатат со елиминирање на нивните емисии до 2050 година, заедничка цел за развиените економии. Тоа е 18 пати повеќе отколку што во моментов инвестираат земјите.