Кардиолозите неодамна ги претставија своите препораки за тоа кои овошја треба да се јадат секојдневно за да се одржи здравјето на срцето.
Според нивните препораки, бобинки, јаболка и банани се меѓу најпосакуваните избори.
Бобинки – богат извор на антиоксиданси и растителни влакна
Кардиологот д-р Џој Гелбман истакнува дека бобинките се особено корисни поради нивната висока содржина на антиоксиданси и влакна. Овој вид овошје не само што е добро за здравјето на цревата, туку помага и за одржување на здрави нивоа на холестерол и го регулира крвниот притисок.
Јаболка – антиоксидантни својства и низок гликемичен индекс
Д-р Дипек Вивек препорачува јаболка поради нивната содржина на полифенол, флавоноиди, витамин Ц и калиум. Тој истакнува дека овие состојки го подобруваат здравјето на срцето и кардиоваскуларниот систем, а помагаат и во намалување на ризикот од дијабетес и висок холестерол, што дополнително ги намалува шансите за развој на кардиоваскуларни болести.