Има нешто посебно во турското кафе. Сепак, иако секој има свој начин на подготовка, понекогаш правиме некои грешки кои го убиваат неговиот вкус.
Како прво, доброто турско кафе бара квалитетен спој, затоа не штедете на него, пијте го за задоволство, а не од потреба!
Второ, малкумина знаат дека за турско кафе не треба веднаш да зоврие. Водата во ѓезвето се загрева до вриење, па тргнете ја од шпоретот.
Дел од водата се истура во шолјата, а во останатото се додава кафе (една полна кафена лажичка за секоја шолја или повеќе ако филџаните се поголеми или сакате многу јако кафе).
Промешајте да нема грутчиња, па вратете го на оган и кога ќе дојде до работ, повторно тргнете од оган и додадете ја водата што ја истуривте на почетокот. Повторно ставете го на врелиот шпорет и оставете да зоврие.
Извадете го од шпоретот, почекајте неколку секунди и додадете една лажичка ладна вода. Тогаш кафето е подготвено за послужување!
Основни грешки при подготовка на кафето:
- Премногу мешање го убива вкусот
- Ако се дозволи неколку пати да се издигне до врвот, се уништува пената и се менува вкусот на кафето
- Мешањето откако кафето ќе биде сварено и извадено од шпоретот исто така ќе го промени вкусот
- Ако сакате да додадете шеќер, најдобро е да го додадете додека водата во ѓезвето е ладна, пред да го додадете и сварите кафето.