Десет грешки кои многумина ги прават, па ајварот не им излегува како што треба.
Некој го сака пикантен, некој благ, некој со патлиџан, но гурманите сигурно не можат да одолеат на ајварот.
Меѓутоа, при подготовката, многу домаќинки прават одредени грешки кои го расипуваат неговиот вкус.
Погрешна математика
За добар ајвар, како и друга зимска храна, клучни се добрите состојки, како и правилните пропорции. Што се однесува до зеленчукот, ако не го правите само од пиперки, за три килограми пиперки ќе ви треба килограм модар патлиџан.
Избирате слаби пиперки
Кога купувате пиперки, замолете го продавачот да ви ја пресече пиперката за да бидете сигурни во дебелината на овој зеленчук, бидејќи квалитетот зависи од тоа.
Би било пожелно ако го пробате. Добрата пиперка е зрела и густа.
Не ги печете пиперките, туку ги готвите
Највкусниот ајвар има фина арома што не можете да ја добиете ако готвите пиперки. Најдобар избор е печењето на скара, а се препорачува печење на природно дрво или јаглен.
Прекратко печете
Пиперките и модрите патлиџани треба добро да се измијат и да се стават на скара, со повремено вртење. Кога кората ќе почне да се одвојува, тогаш пиперката се свари. Не е доволно само да потемни, туку внимавајте и зеленчукот да не изгори.
Не ги цедите доволно пиперките
Излупените пиперки ставете ги во цедалка да се исцедат преку ноќ, најмалку 12 часа.
Исто така, патлиџанот се лупи и се цеди. Ајварот ќе има подобар вкус, а времето за готвење ќе го намалите на половина.
Нестрпливо мешате
За кремаст ајвар кој совршено ќе се намачка на лебот, неопходно е трпеливо мешање.
Ги оставате семките
Многу домаќинки во ајварот додаваат феферони, но ако не ви се допаѓа зачинет, добро исчистете ги од семките. Модар патлиџаните и пиперките исто така треба да се исчистат од семиња.
Премногу сол
Постепено се додава сол, а пред секоја дегустација потребно е да се излади малку ајвар на чинија. Ако пробате топол ајвар, нема да го почувствувате вкусот.
Валкани рабови
Со цел вашето зимско складирање да трае подолго, задолжително прво стерилизирајте ги теглите. Но, со еден трик нема да се грижите – пред да ги затворите со капак, рабовите на теглата избришете ги со алкохолен оцет.
Постепено ладење
Затворете ги теглите со стерилизирани оригинални капаци и ставете ги во рерна загреана на 100 Целзиусови час до час и половина. Исклучете ја рерната и оставете ги да се изладат во неа. Чувајте ги на темно и ладно место.