Луѓето кои имаат навика секоја година сами да си произведуваат ракија и вино овојпат се соочуваат со нов предизвик – недостиг на грозје на пазарот.
Петар Стојаноски, жител на Македонски Брод, раскажува дека со големи маки успеал да обезбеди грозје од Ваташа по цена од 32 денари за килограм.
„Ситуацијата е алармантна. Секоја година сè повеќе се бориме да најдеме доволно грозје за нашите потреби“, изјави Стојаноски, додавајќи дека оваа година морал да плати и за превоз до дома.
Продавачот на грозјето, Иван Конески, потврдува дека родот е значително помал поради неповолните временски услови.
„Не само што е родот помал, туку и побарувачката е поголема. Луѓето сакаат да направат свое вино и ракија, но грозјето е ретко и скапо“, изјави Конески.
Тој истакна дека цените се зголемиле не само поради намалената понуда, туку и поради зголемените трошоци за одржување на лозјата.
Оваа ситуација ги става под притисок малите производители, кои се зависни од продажбата на вино и ракија за својот примарен приход.
Недостигот на грозје не само што ги зголемува трошоците за производители како Стојаноски, туку и го намалува квалитетот на производите што можат да ги понудат на пазарот.
Со оглед на тоа дека виното и ракијата се значајни за културниот идентитет на регионот, ова претставува удар не само за економијата, туку и за традицијата.
Во време кога сè повеќе луѓе се обидуваат да се вратат кон своите корени и да продолжат со традиционалните практики, овој недостиг на суровини може да има долгорочни последици за заедницата.
Дека има драстичен пад на производството на винско грозје годинава, објави и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Цветан Трипуновски.
Според неговите информации, досега се откупени околу 53 милиони килограми, што упатува на голем пад, особено ако се има предвид дека се произведуваа над 100 милиони винско грозје во земјава.
Сепак, и покрај предизвиците, љубителите на домашната ракија и вино остануваат посветени на одржувањето на своите обичаи и се надеваат дека следната година ќе донесе подобар род и поволни услови за производство на овие пијалаци.