Во скопските месарници почнаа да се продаваат свежо подготвени домашни чварки, направени од чисто свинско месо и по традиционален рецепт.
Овој деликатес, кој веќе предизвикува големо внимание меѓу гурманите, чини 1.000 денари за килограм.
Иако цената можеби изгледа висока, љубителите на чварки велат дека квалитетот и вкусот се вредни за секој денар.
Во една од популарните месарници во Скопје, вработениот Никола Марковски ни објасни како се зголемила побарувачката за чварките со доаѓањето на постудените денови.
„Интересот за чварките е огромен, особено сега кога луѓето почнуваат да се подготвуваат за зимата. Овој производ го правиме исклучиво од чисто свинско месо и користиме стар, проверен рецепт. Тоа што ги прави посебни е тоа што нема никакви додатоци или конзерванси – само природен вкус. Многу купувачи доаѓаат само поради чварките, а најчесто купуваат по половина или еден килограм“, изјави Марковски.
Чварките традиционално се подготвуваат со долго печење на маста од свинско месо, што создава крцкава текстура и богат вкус.
Купувачите велат дека вреди да се потрошат повеќе пари за квалитетен производ.
„Порано чварките ги правевме дома, но денес е полесно да ги купиме готови. Овие што ги нудат месарниците се неверојатно вкусни и автентични, баш како да се направени дома“, вели еден од редовните купувачи.
Освен вкусот, чварките привлекуваат и со својот симболичен карактер – тие потсетуваат на детството и на времето кога целото семејство се собираше за подготовка на зимницата.
Со оглед на огромниот интерес, во многу месарници чварките се продаваат во ограничени количини. Според зборовите на вработените, се очекува побарувачката да продолжи да расте, особено како што се приближува зимската сезона.
За гурманите, тоа е идеална можност да го оживеат вкусот на традицијата.