Посната слава е традиционален и духовен момент за многу семејства во Македонија.
Но, како што животните трошоци растат, подготовката за слава станува сè поголем финансиски предизвик. Особено во времиња на инфлација, многу домаќинства се соочуваат со тешка дилема – како да се задржи традицијата без да се надмине домашниот буџет.
Посните слави, кои се одбележуваат во периоди на пост, бараат специфични намирници и оброци без месо, млечни производи и без јајца.
Традиционалните посни јадења вклучуваат риба, салати, посни пити, колачи и специјалитети како сарма и грав. Дополнително, на трпезата често се наоѓаат ракија, вино и сокови. Но, цените на овие производи значително се зголемени во последниве години.
Според анкети меѓу домаќините, просечната цена за организирање посна слава за 10 гости изнесува околу 12.000 денари, со тенденција да биде и повисока. На пример, квалитетната риба, која е основа на посната трпеза, е поскапа од минатите години. Дури и сезонските овошја и зеленчуци забележаа зголемување на цените.
Како да се намалат трошоците?
Многу семејства бараат начини за да ја одржат традицијата без да се оптоварат финансиски. Една од најчестите стратегии е да се намали бројот на гости. Ова не значи целосно исклучување на блиските луѓе, туку организирање помали собири со семејството и најблиските пријатели. Некои домаќини одлучуваат да ја делат славата на повеќе денови, така што секој гостин ќе биде пречекан со топлина и внимание, но во рамки на попристоен буџет.
Друг пристап е фокусирање на сезонски и локални намирници, кои се значително поевтини од увезените или специјализираните производи.
На пример, свежите зеленчуци за салати или домашно подготвените пити можат да заменат скапи купечки производи. Покрај тоа, многу домаќинки се одлучуваат за домашни десерти, како посни колачи или компоти, кои не само што се економични, туку и носат посебен вкус на традиција.
Иако финансиските аспекти се важни, посната слава има подлабоко значење – тоа е момент за семејна блискост, благодарност и духовно обединување. Во време кога материјалните трошоци стануваат доминантна грижа, вистинскиот дух на славата може да се зачува преку скромност и искрена љубов кон блиските.
„Оваа година ќе славиме само со најблиските“, вели Илија, 45-годишен домаќин од Скопје. „Не е важно колку храна има на трпезата, важно е да бидеме заедно, да се молиме и да ја почитуваме традицијата“.
Со внимателно планирање и малку креативност, посната слава може да биде момент на радост, без финансиски оптоварувања. Зачувувањето на традицијата и духовноста е најголемото богатство кое може да го понудиме, без разлика на околностите.
Извор: denar.mk