Од јуни 2020 до јуни 2021 година, објавени се вкупно 731 оглас за позицијата келнер, од кои 208 огласи биле објавени само во текот на мај годинава, додека, на пример, само пет реклами биле примени во декември минатата година.
Поминаа цели 18 месеци откако светот прогласи пандемија на коронавирус, и три помалку од првиот пријавен случај во Србија.
Оваа чума на модерната ера, го погоди буквално секој сегмент од економијата и општеството воопшто, но колку и да се чинеше на секој од нас дека неговото мачење е најголемо, никој не го чувствуваше тој удар толку силно како вработените во туризмот и угостителство.
Работни места направени од луѓе од различни профили
Бидејќи важеше за угостителите, прецизно покажуваат и податоците од страницата poslovi.infostud.com, добиени врз основа на објавени огласи за позицијата келнер. Од јуни 2020 до јуни 2021 година, објавени се вкупно 731 оглас за позицијата келнер, од кои 208 огласи биле објавени само во текот на мај годинава, додека, на пример, само пет реклами биле примени во декември минатата година.
- Знаете што, келнерот порано беше џентлмен, научен, почитуван, образован, со манири и големо знаење, а денес оваа работа ја вршат луѓе од разни профили, од оние кои немаат основно образование и почит кон гостите, на пример, на луѓе кои и тие знаат за редот и се школуваат на факултет – вели Вања Мартинковиќ, сопственик на ресторанот „Код капетана“ на кејот Земун.
Може ли да се насмее?
Таа наведува дека денес е тешко да се најде добар келнер, а тоа значи, пред сè, дека има добро однесување:
- Лично, помал проблем за мене е што некој што не знае како да филетира риба или од која страна треба да му пријде на гостинот, бидејќи може да научи, се пријави на конкурсот за вработување. Далеку поголем проблем е кога келнерот нема добро однесување. Тоа намуртеност и пригодност е тешко да се искорени. Сега сите носиме маски, затоа не се гледаме убаво, но келнерот мора да биде насмеан, среден и способен да комуницира со гостите, мора да ја знае мапата на храна и пијалаци напамет, мора да знае да се спари оброк со еден вид вино. Се помалку има такви келнери – вели Мартинковиќ за сајтот Jobs Infostud.
Плата од 30.000 до 12.000 динари
Просечната плата на келнерот се движи од најраспространетите 30.000 динари до 100.000 или 120.000, колку што нуди огласот за вработување само од еден ексклузивен ресторан во Белград.
Дневната плата на келнерот е помеѓу 1.000 и 2.000 динари, но повеќето дури и не би ја завршиле оваа работа ако не постојат совети.
- Платите на келнерите, тоа веројатно им е познато на сите, не се многу високи, ретко каде може да имате приход поголем од 50.000-60.000 динари, бидејќи секој знае дека во овој бизнис живеете од бакшиш. Во златните денови, пред да непогоди пандемијата на коронавирусите, приходите може да се зголемат двојно или дури три пати повеќе од основната плата – вели Дарко Јолиќ (45), долгорочен угостителски работник, кој во моментов е вработен во „Клубот на писатели“.
- Денес е невозможно и верувам дека поради тоа многу помалку луѓе сакаат да ја завршат оваа работа, и треба да се има предвид дека многу од моите колеги отидоа да работат на крстарења, но јас потенцирам дека тоа се случи пред оваа сегашна состојба хит – додава Дарко.
Тој посочува дека дошол во Белград да студира право и привремено се вработил како келнер, што продолжил да го прави и покрај дипломирањето на колеџ, веќе 25 години.
- За тие две и пол децении бев шанкер, менаџер на ресторан и навистина е очигледно дека денес е потешко да се најде келнер отколку што беше случај порано. Дури и за време на бомбардирањето, ситуацијата беше далеку подобра отколку што е сега. Се надевам и верувам дека ова ќе се промени со целосно укинување или барем ублажување на епидемиолошките мерки – вели Дарко Јолиќ.