Во средниот век, во европските земји, професијата Пекар беше високо ценета и многу престижна на кралскиот двор. Денес, благодарение на оваа необична кулинарска трка, имаме можност да пробаме многу оригинални и вкусни слаткарски пронајдоци.
5 часот наутро. Додека нечиј аларм сега ѕвони за будење, Пекарот веќе замесил леб. Пред нас се крофни, штрудли, бисквити, 'ржан леб, бел леб, переци, колачи, пити.., а првите муштерии веќе јадат тазе печен бурек. Но, пекарите не произведуваат само пецива и леб, туку и секакви пекарски производи. Репертоарот вклучува деликатеси, диетални производи, како и грицки. Сè што се произведува, потоа свежо им се нуди на клиентите. Поголемите пекари работат во тимови. Едниот тим се грижи за мешање на тестото според рецептот, другиот тим го обликува готовото тесто во соодветни форми, а третата група која пече овие производи. Работниот успех буквално може да се види и вкуси.
Како Пекар треба да запомните многу рецепти и да имате што повеќе идеи за нови креации. Бидејќи често се соочувате со рецепти, мерења и морате соодветно да ги мешате состојките, не треба да бидете лоши во математиката. Без разлика на рецептите, сепак треба да ја ослободите вашата креативност и да пробате нови рецепти.
Дали се пронајдовте меѓу редовите на овај текст? Ако вашиот одговор е ДА, со задоволство ве очекуваме да работите со нас. Еве што има да ви понуди СПЕЦИЈАЛ. Кликнете на ЛИНКОТ за да ги погледнете сите позиции!
Пекарот како и сите други професии треба да поседува одредени вештини:
Познавање на производството на пекарски производи, суровини и готови маси
Работа на машини
Логистика
Отпорност на стрес
Тимска работа
Социјална компетентност
Каква е иднината на Пекарите?
Како обучен пекар имате различни можности за вработување. Можете да најдете работа во прехранбената индустрија, големи индустриски пекари, специјализирани продавници за храна, ресторани или мала пекара. Најголеми конкуренти на традиционалните пекари во моментов се пекарските линии на големите трговски синџири, кои произведуваат пекарски производи како индустриски масовно произведени производи по ниски цени. За да се бори против нив, пекарницата се потпира на висококвалитетни и еколошки производи. На крајот на краиштата, сè уште можете да ја почувствувате разликата помеѓу готовите мешавини за тесто и традиционалните домашни рецепти. За да бидат конкурентни во иднина, пекарите мора да се прилагодат на желбите на потрошувачите и да понудат атрактивни понуди. Лојалноста на клиентите исто така игра важна улога.