Ќофтињата првпат беа понудени од ИКЕА во 1985 година.
ИКЕА е позната по пространите салони, евтиниот мебел и секако шведските ќофтиња. Овој малопродажен гигант секоја година служи повеќе од милијарда шведски ќофтиња во рестораните во рамките на својот малопродажен простор. Ова јадење стана симбол на пристапниот и едноставен имиџ на ИКЕА и има централно место во стратегијата да ги задржи клиентите да ги посетуваат продавниците со часови.
„Ќофтињата најдобро продаваат каучи“, рече Герд Дивалд во 2017 година, кој во тоа време раководеше со одделот за исхрана на ИКЕА во САД.
Но, ќофтињата не беа на менито кога ИКЕА го отвори својот прв ресторан во 1953 година во продавница во Älmhult, Шведска. Имаше само кафе и торта. Како што растеше ИКЕА, почна да нуди традиционални шведски јадења како пире од компири и колбаси. Но, креаторите на ќофтињата на ИКЕА не очекуваа дека тоа ќе стане сензација.
Во тоа време, ИКЕА имаше околу 50 продавници ширум светот. Основачот на компанијата, Ингвар Кампрад, бил загрижен дека ИКЕА ќе ги изгуби клиентите кои станале гладни додека талкале низ лавиринтот од продавницата, а потоа излегле да јадат нешто.
Мисија: Да се осигураме дека никој не ја напушта продавницата на ИКЕА затоа што е жеден или гладен!
„Нашата мисија беше да се погрижиме никој да не ја напушти продавницата на ИКЕА затоа што е жеден или гладен“, рече Хулберг.
Во тоа време, типична продавница на ИКЕА опслужуваше до 5.000 клиенти дневно. За да се поедностават операциите и да се намалат трошоците, менито треба да биде ограничено. И бидејќи менито треба да биде слично во сите продавници во различни земји, тимот на Хулберг бараше храна која е популарна во различни култури.
„Ќофтињата беа идеален избор“
Готвачот на ИКЕА смислил рецепт кој содржел две третини од говедско и една третина од свинско месо, но Кампрад сакал ќофтињата да бидат првенствено свинско месо.
Освен ќофтиња, новото мени вклучуваше и шведски јадења како што се стек од лосос и говедско месо и додатоци како салати и сендвичи. Денес, 71-годишниот Хулберг ја напушти ИКЕА во 1992 година, но сепак купува таму и застанува во ресторан за да ги тестира своите поранешни идеи.
Денес, ИКЕА нуди неколку видови на ќофтиња, оригинални, пилешки, лосос, вегетаријански и понови ќофтиња од растителна основа. Се сервираат со пире од компири, крем сос, џем од брусница и зеленчук. ИКЕА продава и замрзнати ќофтиња кои клиентите можат да ги однесат дома.
извор: biznisinfo.mk