Да се направи голема серија тврдо варени јајца за подготовка на работниот оброк или пред Велигденскиот појадок може да изгледа како добра идеја.
Американската ФДА наведува дека контејнерите со јајца не треба да ги оставате надвор од фрижидер повеќе од два часа, бидејќи тие побрзо ќе се расипат.
Според ФДА, тврдо варените јајца во нивните лушпи може да траат некаде од пет до седум дена. Како основно правило наведуваат дека треба да се чува во фрижидер, по можност во неговата лушпа. Лушпата ќе ги задржи подолго свежи и ќе спречи јајцата да апсорбираат разни мириси од фрижидерот.
За излупените јајца наведуваат дека треба да се користат истиот ден за да се уверат дека се вкусни и добри за организмот. Меѓутоа, ако веќе се излупени и не сакате да ги јадете, ставете ги во сад или пластична кеса што може да се затвори и ставете ги на крајот од фрижидерот, а не случајно на вратата, бидејќи таму најбрзо се расипуваат.
Ако се сомневате дека вареното јајце се влошило, проверете дали лушпата под вашите прсти изгледа како креда или слуз. Ако нема ништо необично на лушпата, почнете да се лупите. Расипано јајце ќе има непријатен мирис кој ќе укаже дека сепак не треба да го консумирате.