Трендот на поскапување во рестораните низ приморските градови не стивнува, а многу голем пораст е забележан и во Истра минатата година.
Еден од најскапите градови е Ровињ, предводник на хрватскиот туризам. Вистинска полемика за цените во Ровињ пред десетина дена предизвика познатиот хрватски пејач Лука Нижетиќ, кој во својата објава на Инстаграм се пофали дека Ровињ е убав, но единствена жалба му била топка кајмак за 9 евра во ресторан во Ровињ. .
Најавата предизвика низа реакции, од оние дека цените на тогашниот Фестивал на храна, каде што се собира гастрономската елита, се секогаш екстремно високи, до тоа што не е поевтино во Далмација, како и дека цените на пиците во Ровињ се до 20 евра. Некои од нив сè уште не ги ни отвориле рестораните, а оние во центарот на градот веќе се преполни со странци.
На секој чекор евидентно е дека цените се зголемени во однос на лани. Така, на пример, цената на обичните пржени лигњи со помфрит се движи од 13,94 до дури 18 евра. Порција помфрит може да се јаде од четири до пет евра, а отприлика исти се и другите прилози кои често се нарачуваат со месо. Цената на ќебап горе-долу насекаде била иста - чинеле 12 евра. Ресторан од Хрватска тврди дека цената на ќебап била слична и лани и дека гостите не се жалат. И самиот е свесен дека цената на помфритот од пет евра по порција е малку превисока.
"Што да ви кажам? Не е веќе нормално. Сè е скапо. Во рестораните е скапо, а не е подобро ниту во продавниците. Но, интересно, гостите не се жалат. Никој не прашува за цените. И после се , никого не тераме да нарача нешто“, истакнал сопственик на ресторан од познатата улица Грисија.
Цената на тостот во еден ресторан е дури 4 евра, додека цената на тестенините и рижото се движи до 18 евра. Ова е најскапата варијанта со ракчиња. Најевтините шницли без адитиви и сосови чинат 24 евра, а најскапите дури 35 евра. Лажичка малку поскап домашен сладолед чини 2,5 евра.
Се чини дека цените на пиците останаа на истото ниво како и минатата година, вклучувајќи ја и најдобрата пицерија во градот, Da Sergio, како што многумина ја нарекуваат и има најдобри прегледи за гостите на Trip Advisor, чини од 8 до 10 евра.
„Не ги покачивме цените во однос на лани кога моравме затоа што цените на робата што ја набавивме вртоглаво растеа. Годинава тоа не беше случај и останавме исти. Не знам каде во Ровињ можеш земи пица од 20 евра, можеби има некое мало место кое го нуди сето тоа.Ама ние сигурно не сме тоа.Минатата година моравме да го направиме тоа, а годинава кога ги сменивме цените во евра, дури и ги заокруживме горе некаде“, вели келнерот во таа кафеана. И самиот бил воодушевен од тоа што топка крем во Ровињ чини 9 евра.
"Навистина не знам каде може да се јаде топче кајмак за 9 евра, освен во ресторани со Мишелин ѕвезди во Ровињ и скапи хотели. Прв пат слушам за такво нешто. И секоја реклама е добра реклама.Минатата година се одржа на нашата крајбрежна полемика за кафе со млеко за 20 куни. И на крајот поради тој ресторант имаме повеќе посетители“, признава соговорникот.
Во улицата E De Amicisa, во ресторанот Тоне, има плескавица од 16 евра. Станува збор за ресторан кој нуди малку поинакво мени од другите на таа улица или на брегот, а еден од келнерите рекол дека бургерите ќе поскапат во текот на сезоната.
„Да, ќе биде повисоко за неколку евра. Погледнете што нудат рестораните на брегот и споредете го квалитетот на храната и цените. Овде никој не се жали на цената бидејќи знае што ќе добие за тоа, заклучи соговорникот.
Факт е дека лани цените станаа доста недостапни за гостите по Велигден, особено кога станува збор за класичното мени, а годинава разликата ќе биде уште поголема.
Извор: faktor.mk