Две пензионерки од Охрид секој ден излегуваат на Туристичка улица во центарот на Охрид со тепсии полни со пита и ѓомлезе, кои им ги нудат на туристите кои чекаат превоз за на плажа.
Станува збор за две пријателки од детството, кои се одлучиле да го искористат своето кулинарско умештво за да зголемат своите приходи.
– Секоја ноќ ги готвиме јадењата, а наутро доаѓаме тука да ги продадеме. Ние сме пензионерки, ама не сакаме да седиме дома без работа. Ова нè забавува и нè задоволува – вели едната жена, која е во пензија од 2018 година.
Другата женичка, која е во пензија од 2019 година, додава дека ова го прават само во летните месеци, кога има повеќе туристи во Охрид.
– Ние сме родени и пораснати во Охрид и го обожаваме овој град. Сакаме да им покажеме на туристите дел од нашата традиционална кујна и да им ја разубавиме нивната посета – кажува Славка.
И двете пријателки ги прават питата и ѓомлезето според своите рецепти, кои ги наследиле од своите мајки и баби. Тие велат дека имаат добра продажба и дека туристите им се враќаат за повторно да купат.
Едно парче ѓомлезе го продаваат за 35 денари, а четвртина пита со сирење се продава за 60 денари.
– Ние не го правиме ова за да се збогатиме, ама доволно е за да си ги платиме сметките. Пензиите се мали, а животот е скап. Ова е наш начин да придонесеме за нашето домаќинство – вели нашата соговорничка.
Таа исто така додава дека ова е и начин да се запознаат со луѓе од различни земји и култури.
– Ние сме отворени и дружељубиви. Ние разговараме со туристите, им кажуваме за Охрид, за нашата историја и култура. Ние учиме од нив, а тие учат од нас. Тоа е убаво – кажува пензионерката.
И двете женички планираат да продолжат со својата активност сè до крајот на летото, а потоа да се посветат на своите семејства и внуци. Тие велат дека се горди поради тоа што можат да го покажат своето умештво и да го промовираат својот град.
– Ние сме дел од Охрид, а Охрид е дел од нас. Ние сакаме да го споделиме тоа со сите кои доаѓаат во нашиот град. Ние сме среќни што можеме да им понудиме нешто вкусно и домашно – велат пензионерките.