Од октомври до декември трае сезоната на костени, омилената есенска намирница за многумина. Иако станува збор за јаткаст плод, неговата текстура се разликува од другите намирници од ова семејство бидејќи костенот има низок удел на масти, а висок удел на вода.
Порција од 100 грама сирови костени обезбедува 170 калории, 2 грама протеини, 2,7 грама масти, 36,6 грама јаглехидрати, 7 грама шеќер, 500 милиграми калиум и 5,5 грама влакна.
Здравствени придобивки од костенот
Извор на антиоксиданти
Костените содржат низа заштитни антиоксиданти, вклучувајќи витамин Ц и каротеноиди лутеин и зеаксантин, плус различни растителни соединенија вклучувајќи полифеноли како што се галска киселина и танини. Овие хранливи материи и растителни соединенија ги штитат клетките од оштетување и може да помогнат во заштитата од хронични болести.
Здрави се за срцето
Како извор на полифеноли како што се галска и елагична киселина, костените можат да помогнат во заштитата на срцето од оксидативен стрес. Костените се и добар извор на калиум, кој е важен за регулирање на крвниот притисок.
Имаат висок удел на влакна
Костените се одличен извор на влакна кои го поддржуваат варењето. Влакната, исто така, делуваат како пребиотик, поттикнувајќи ги цревните бактерии и за возврат помагаат во одржувањето на здрави црева и здрава цревна флора.
Можат да го подобрат управувањето со шеќерот во крвта
Иако костените содржат повеќе јаглехидрати од другите јаткасти плодови, дополнителните влакна што ги содржат помагаат да се регулира нивното ослободување. Антиоксидантите во костените го подобруваат одговорот на нашите клетки на инсулин, што ја прави контролата на шеќерот во крвта поефикасна.
Можат да помогнат во контролата на телесната тежина
Костените можат да помогнат во намалувањето на нашиот апетит во споредба со другите јаткасти плодови. Тие исто така имаат помалку масти и калории. Дополнително, ветувачките студии спроведени на животни сугерираат дека додавањето на костени во исхраната може да го намали таложењето на масти на стомакот.
Дали костените се безбедни за секого?
Костените се во категоријата на осум јаткасти плодови кои претставуваат чест ризик од алергија. Некои луѓе можат да бидат алергични на костени иако толерираат, на пример, кикирики и обратно.
Суровите костени се безбедни за повеќето луѓе, но бидејќи содржат танини, може да предизвикаат дигестивни проблеми и гадење кај некои поединци, особено оние кои страдаат од заболувања на црниот дроб или имаат проблеми со бубрезите.
Луѓето кои се склони кон алергии или имаат алергии на јаткасти плодови дефинитивно треба да се консултираат со својот лекар пред да го вклучат овој плод во нивната исхрана.