Овошјето и зеленчукот кои ги купуваме во супермаркетите може да изгледаат свежи и сочни, но дали знаете од каде доаѓаат и како се одгледуваат?
Експертите предупредуваат дека голем дел од овошјето и зеленчукот кој го консумираме вон сезоната е полн со пестициди и со други хемикалии кои може да имаат негативни последици за нашето здравје и животната средина.
Пестицидите се штетни за здравјето
Пестицидите се користат за да се заштитат растенијата од болести, штетници и од плевели, но исто така може да се натрупаат во телото на луѓето кои ги јадат овошјето и зеленчукот.
Ова може да предизвика разни здравствени проблеми, како алергии, хормонски пореметувања, нервни пореметувања, рак и други болести.
Според Светската здравствена организација, околу 200.000 луѓе умираат секоја година од труење со пестициди.
Пестицидите ја загадуваат животната средина
Пестицидите не само што влијаат на растенијата кои се третираат, туку и на други организми и екосистеми.
Пестицидите може да се пренесуваат преку воздух, вода и почва, и да ги трујат животните, птиците, рибите, пчелите и другите полезни инсекти.
Ова може да ја наруши биолошката разновидност, да ја намали плодноста на почвата, да го загрози опрашувањето на растенијата и да го зголеми ефектот на глобалното затоплување.
Пестицидите се трошат нерационално
Пестицидите често се користат во преекспонирани количини, без да се води сметка за дозирањето, времето на примена и алтернативните методи.
Ова води до загуба на пари, ресурси и ефикасност, и до зголемување на ризикот од развој на резистентност кај штетниците и болестите.
Според една проценка, само 0,1% од пестицидите кои се прскаат достигнуваат до целните организми, додека останатите 99,9% остануваат во животната средина.
Затоа, експертите советуваат да се избегнува купувањето и јадењето на овошје и зеленчук надвор од сезоната, бидејќи тие се најверојатно нахранети со пестициди.
Наместо тоа, советуваат познавачите, треба да се префрлиме на локално произведено овошје и зеленчук, кои се одгледуваат во природни услови, без или со минимална употреба на пестициди.
„Од овошјето и зеленчукот кои не треба да се консумираат надвор од сезоната се грозјето, тиквичките, краставиците, доматите, зелената салата, јагодите, малините, боровинките. Овошјето и зеленчукот наведени во списокот се надвор од сезоната, но сепак може да се најдат на полиците како увозна стока. Ова ќе ви помогне да го заштитите вашето здравје и да го поддржите локалното стопанство“, коментираат експертите.