Докторката по физичка хемија Светлана Станишиќ вели дека храната може да се чува во фрижидер три до пет дена.
– Колку е нешто подебело, толку пократко може да издржи. Сè што останува во замрзнувач долго време го губи својот квалитет. Често ја контаминираме храната ставајќи во неа лажици и вилушки, така се шират бактериите – објаснил Станишиќ.
Како што додаде таа, не постои точен момент кога храната станува токсична, но бројот на бактерии се зголемува со текот на времето.
– Преработената храна има подолг рок на траење. Свежо подготвената храна е повеќе расиплива – посочи Станишиќ, наведувајќи дека, на пример, сланината нема рок на траење, и дека и кога мрснотијата ќе се расипе, може да се користи, односно не е отровна.
Таа додаде дека месото може да се чува во замрзнувач до 12 месеци, додека за рибите овој период е до три месеци.
– Една година е максимум за месо. Помасното месо и пилешкото траат помалку време – нагласи Станишиќ.