Дали треба да земате витамини за време на сезоната на вируси? Медицинските експерти открија кои витамини треба да се консумираат во сезоната на настинки и грип.
Витамин Е
Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој може да ја зајакне функцијата на имунитетот, изјави докторот Али Бандиер.
„Најдобрата форма на внес на витамин Е е преку храната“, додава Бандиер. „Изворите на витаминот Е се наоѓаат во семките и јаткастите плодови, темно лиснат зеленчук како спанаќ и брокула, овошје како киви, домати и манго“, пишува The Healthy.
Витамин Ц
Иако витаминот Ц можеби нема да спречи настинка, студијата од 2017 година објавена во Nutrients сугерира дека тој сè уште е витална хранлива материја за силен имунолошки систем.
„Најдобар начин да се внесе доволно витамин Ц е преку храната, а го има во цитрусно овошје како портокали, грејпфрут и киви, зеленчук како сирова брокула и бриселско зелје, како и јагоди, домати и компири“, вели Бандиер.
За време на сезоната на настинки и грип, Бандиер зема додаток во исхраната со бозел, витамин Ц, витамин Д и цинк. Мајкл Милер, професор по кардиологија на Универзитетот во Пенсилванија, за The Healthy вели дека не конзумира редовно мултивитамини бидејќи е поздраво да ги внесува природно преку исхраната. Но, кога ќе се разболи, повремено посегнува по витамин Ц.
Витамин Д
Многу луѓе не добиваат доволно витамин Д во нивната исхрана. Затоа се чини дека земањето додаток на витамин Д е високо на листата за многу медицински професионалци. Дополнително, студија од 2022 година објавена во Frontiers in Nutrition покажува дека витаминот Д може да спречи инфекција со грип.
„Се грижам да вклучам добар извор на витамини Ц, Д и Е во мојата исхрана преку целосна храна и додатоци во исхраната. Земам витамин Д“, вели Шерон Палмер, нутриционист.
Омега-3 масни киселини
Во зависност од вашата исхрана, ако не јадете риба, можеби нема да добиете многу од оваа хранлива материја. Земањето додаток на омега-3 масни киселини може да биде добро решение.
Палмер вели дека има приоритет на добрите извори на омега-3 масни киселини во неговата исхрана повеќе од една деценија. „Во мојата исхрана внесувам витамини секој ден, многу влакна и пробиотици и извор на омега-3 масни киселини“, вели Палмер.