Долгиот живот отсекогаш го привлекувал човештвото. Низ историјата постоеле различни теории и верувања за тоа како да се доживее што подлабока старост. Семејство од Сардинија очигледно го пронашло вистинскиот рецепт, барем за себе.
Желбата на секој човек е да живее долг и исполнет живот. Можеби би можеле да најдеме инспирација во најстарото семејство на светот, кое очигледно успеало да го надмудри времето.
Во потрага по тајната на долгиот и здрав живот, многу луѓе посегнуваат по навиките на жителите на таканаречените сини зони. Ова се географски области каде луѓето изгледаат како да живеат подолг и поздрав живот во споредба со другите делови на светот. Научниците ги проучуваат овие заедници и нивните навики за подобро да ги разберат факторите кои влијаат на долговечноста и здравјето.
Еден од нив е научникот Ден Бутнер, кој со години ги проучува навиките на луѓето во сините зони. Во неодамнешната објава на Инстаграм, тој сподели што јаде секој ден најдолговечното семејство во светот.
Семејството Мелис од Сардинија во Италија се прогласени за најдолговечно семејство во светот. Во 2012 година поставија светски рекорд како семејство со најголема вкупна возраст. Деветте браќа и сестри имаат вкупно 861 година, а најстариот член има 109 години. Како своја тајна го наведуваат истиот оброк што го јадат секој ден и една чаша пијалок, пишува Ladbible.
Според Гинисовата книга на рекорди, жителите на Сардинија имаат најголем процент на стогодишници во светот. Пјетро Мереу, режисер кој сними документарен филм за градот на стогодишниците, рече дека заедничко на сите им е тоа што напорно работеле цел живот, но се хранеле здраво и живееле со малку или без стрес.
„Наместо да го следат ритамот на мејловите или мобилните телефони, тие го следеа ритамот на природата“, посочил тој.
Која е тајната на нивната долговечност?
Она што е интересно е што сите членови јадат ист оброк секој ден. Станува збор за минестроне супа со три вида грав (гарбанцо, пинто и бел грав), леб од квас и чаша црвено вино. Овој оброк е типичен за сините зони бидејќи се состои од цели намирници од растително потекло, што го потврди и диететичарката Саманта Кесети.
„Луѓето кои живеат најдолго и најздраво, секојдневно јадат половина шолја до шолја грав. Покрај тоа, оваа супа е богата со зеленчук, што придонесува за долговечноста“, вели диететичарката.
Таа, исто така, истакна дека лебот од природно ферментирано кисело тесто не произведува скокови на шеќер во крвта како белиот леб, што помага да се одржи поздраво ниво на шеќер во крвта.
„Со текот на времето, високиот шеќер во крвта може да придонесе за зголемен ризик од инсулинска резистенција и дијабетес тип 2“, вели диететичарот.
Кои се сините зони?
„Сините зони“ се региони низ светот со највисоки концентрации на стогодишници, како што се Сардинија во Италија, Икарија во Грција, Окинава во Јапонија, Никоја во Костарика и Лома Линда во Калифорнија.
Од воспоставувањето на концептот Сини зони, истражувачите открија некои заеднички карактеристики во начинот на живот на нивните жители, вклучувајќи ја нивната исхрана, движење, вредности и духовни практики. А кога станува збор за начинот на кој го служат појадокот, стогодишниците од Сината зона се обидуваат да внесат што е можно повеќе хранливи материи во своето утро.
Според истражувачката статија објавена во Американскиот журнал за медицина на животниот стил, една од основните вредности што ги споделуваат стогодишниците од „Сината зона“ е практиката да се јаде најголемиот оброк наутро и најмалиот оброк попладне и навечер.
Овој концепт е спротивен на она што природно го практикуваат многу просечни западњаци, а тоа е да се јаде мал појадок на кој му недостасуваат хранливи материи или воопшто не му недостасуваат, додека заштедуваат поголеми оброци за остатокот од денот.
Друга голема разлика што ги издвојува многу од овие стогодишници од остатокот од светот е тоа што тие јадат здрава, целосна храна. Иако многу луѓе наутро посегнуваат по пецива од пекарата, жителите на „Сините зони“ јадат интегрални житарки, зеленчук, овошје, а наутро консумираат протеини, влакна и антиоксиданси.