Јаболковиот оцет не содржи хемикалии, а се создава во процесот на ферментација на сокот од јаболко со помош на бактерии на оцетна киселина. Оцетната и јаболковата киселина ќе му дадат на оцетот карактеристичен кисел и интензивен вкус и мирис.
Јаболков оцет за лекување на болести почнал да го користи Хипократ, „таткото на медицината“. Оттогаш до денес, оваа златна течност е позната по своите благотворни ефекти врз нашето здравје.
Препорачаната дневна количина е една кафена лажичка, а бидејќи има прилично интензивен вкус кој на некои не им се допаѓа, може да се меша со вода. Покрај тоа, постојат различни рецепти за пијалоци со јаболков оцет.
Што се однесува до здравјето, јаболковиот оцет е популарно познат по своите лековити својства. Еве за кои болести помага и треба да пиете по една кафена лажичка измешана во вода секој ден.
Вишокот тежина
Јаболковиот оцет помага и при слабеење. Тоа го докажува и една студија: учесниците кои консумирале јаболков оцет консумирале во просек 275 калории помалку во текот на денот од испитаниците од тест групата. Причината за тоа е што јаболковиот оцет го зголемува нашето чувство на ситост, па имате помала потреба од храна.
Бактерии и габи
Во народот е познато дека јаболковиот оцет има антибактериско и антигабично дејство. Овој оцет содржи полифеноли кои наводно ги врзуваат слободните радикали и имаат антиинфламаторно дејство. Јаболковиот оцет отсекогаш се користел и за дезинфекција на рани и кожа.
Дигестивни проблеми
Јаболковиот оцет го стимулира варењето, а доколку имате чувствителен стомак, една лажица оцет дневно може да го реши проблемот. Оцетната киселина го стимулира производството на плунка, стомачна киселина и дигестивни сокови – конкретно дигестивните ензими трипсин и липаза. Варењето на тој начин ќе биде поефикасно, а ќе се намали и проблемот со горушица, запек и гасови.
Нестабилно ниво на шеќер во крвта
Доколку уживате во храна богата со јаглехидрати, а имате покачено или нестабилно ниво на шеќер во крвта, добро е да земете јаболков оцет. Имено, оцетот консумиран во комбинација со јаглени хидрати ќе ја зголеми инсулинската чувствителност. Со други зборови, тоа значи дека инсулинот ќе работи поинтензивно, а телото ќе може да користи повеќе шеќер и јаглехидрати. Резултатот ќе биде дека ќе се чувствувате помалку уморни и ќе имате повеќе енергија.
Чести настинки и вируси
Покрај споменатите витамини и минерали, оцетот содржи и железо, калиум и пектин. Затоа оваа кисела течност е совршено „засилувач“ на нашиот имунитет. Најдобро е здравата исхрана да ја комбинирате со консумирање јаболков оцет – на тој начин ќе направите најмногу за вашето здравје.