За многумина од нас, јагнешкото месо е неизоставен дел од празничната велигденска трпеза. Но, во последно време, сè почесто се доведуваме во ситуација кога не можеме да најдеме јагнешко месо во месарниците.
Што се случува со понудата и побарувачката на јагнешко месо во Македонија и како се справуваат граѓаните со овој проблем?
Македонското јагне се бара и за извоз, претежно во земјите од Европската Унија, каде што се продава по повисока цена. Откупната цена на јагнето во Македонија се движи од 300 до 450 денари за килограм жива мера, додека продажната цена во месарниците достигнува и до 800-900 денари за килограм.
Оваа ситуација ги тера граѓаните да бараат алтернативни начини за да си обезбедат јагнешко месо за празниците.
Еден од нив е Стојан Петровски, 45-годишен скопјанец, кој вели дека подолго време бил во потрага по јагне со кое сакал да ги почести најблиските роднини и пријатели за Велигден, но дека по подолго време успеал да најде дури од долненските села.
Но, како што вели, за да јадете јагнешко за Велигден, потребно е уште сега да си резервирате.
„Сакам да имам јагнешко месо за празниците, бидејќи тоа е традиција во нашето семејство. Но, во последно време, сè потешко се наоѓа јагне за купување во Скопје. Месарниците или немаат или бараат премногу пари. Јас се обидов да најдам од моите познаници кои имаат овци, но и тие веќе ги продале или ги задржале за себе. На крајот, успеав да најдам едно јагне од едно село близу Долнени, каде што ми бараа 300 денари за килограм. Го платив и тоа е резервирано само за мене. Со нетрпение чекам да дојде Велигден”, вели Петровски.
Слични искуства имаат и други граѓани, кои се жалат дека јагнешкото месо станало луксуз и дека оваа храна можат да си ја дозволат само оние со подлабоки џебови.
Некои од нив се одлучуваат да го заменат јагнешкото со други видови на месо, како пилешко, свинско или говедско, кои се поевтини и полесно достапни. Други, пак, се воздржуваат од месо и се фокусираат на други намирници, како сирење, јајца, зеленчук и овошје.
Како и да е, јасно е дека јагнешкото месо стана реткост во Македонија и дека се нуди злато за него. Дали оваа ситуација ќе се промени во иднина зависи од многу фактори, како што се производството, побарувачката, извозот, увозот, цената, конкуренцијата и регулативата.
Сè додека не се постигне рамнотежа помеѓу нив, јагнешкото месо ќе остане привилегија за голем број граѓани.