Конзервираната храна е одлична опција кога ви треба брз оброк или ужина. Сепак, заштедата на време не треба да биде на сметка на вашето здравје.
Иако овие лименки можат да ви заштедат време во кујната, веруваме дека ќе се изненадите од загрижувачките состојки во некои „популарни“ производи.
При дефинирањето на конзервираната ставка како „нездрава“, постојат неколку фактори кои влегуваат во игра. Количината на натриум, додаден шеќер, транс и заситени масти и калории помагаат да се одреди хранливата вредност на производот. Дополнително, адитивите, конзервансите, боите за храна и другите состојки можат да одредат како конзервираниот производ влијае на вашето здравје.
Затоа не е лошо да се знае која конзервирана храна воопшто треба да се избегнува.
Грав
Нутриционистите истакнуваат дека треба да бидете внимателни кога станува збор за купување на готов конзервиран грав. Конзервираниот грав често е полни со заситени масти, шеќер и непотребни адитиви.
Супи
Многу супи од конзервирана храна содржат премногу сол. Една студија на Канадскиот институт за здравствени истражувања (CIHR) покажува дека кондензираните супи готови за сервирање имаат некои од највисоките нивоа на натриум во канадската спакувана прехранбена индустрија. Истата студија исто така покажа дека супата е еден од најголемите придонесувачи со натриум во канадската исхрана – заедно со конзервиран и кисела зеленчук.
Тестенини
Претходно варените тестенини во сос се една од најнездравите конзервирана храна. Полни се со шеќер и сол – што, за жал, е дел од тоа зошто има толку добар вкус.
На пример, една конзерва шпагети содржи 1.070 mg натриум и 20 g шеќер. Тоа е 46 отсто од препорачаниот внес на сол и 20 отсто повеќе од препорачаниот внес на шеќер.
Овошје во сируп
„Waterloo Food Bank“ препорачува избегнување на конзервирано овошје спакувано во сируп поради неговата висока содржина на шеќер. Конзервираното овошје во лесен сируп содржи 21 отсто од вашата дневна препорачана доза на шеќер, а сè што надминува 15 отсто е навистина многу, според експертите.