Европската комисија (ЕК) денеска одобри две генетски модифицирани култури на пченка и го продлабочи одобрувањето за употреба на уште една култура на генетски модифицирана пченка за храна, за луѓе и животни, објави ЕК.
Одлуките за одобрување на Комисијата дозволуваат увоз на таа генетски модифицирана пченка само за употреба во храна и добиточна храна, но не и за одгледување во ЕУ. Таа пченка поминала низ сеопфатна и строга процедура за евалуација која обезбедува високо ниво на заштита на здравјето на луѓето и животните и животната средина, се вели во соопштението за печатот кое го пренесува Index.hr.
Европската агенција за безбедност на храната (ЕФСА) издаде позитивна научна оценка во која заклучи дека оваа генетски модифицирана пченка е безбедна како и конвенционалната пченка, објави ЕК.
Одобрувањата важат десет години, а сите производи произведени од овие генетски модифицирани култури ќе подлежат на строги правила за етикетирање и следливост на ЕУ. Комисијата има законска обврска да одлучува за овие одобренија откако земјите-членки нема да постигнат квалификувано мнозинство за или против одобрението во Постојаниот комитет и подоцнежната комисија за жалби, се вели во соопштението.